09 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хомеопатичен препарат убива деца, твърди американски доклад

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 февруари 2017 в 16:06 128701

Според новия доклад, представен от американската администрация на контрол на храните и лекарствата (FDA), от хомеопатичния препарат Hyland's Teething Tablets са пострадали стотици деца.  Резултатите са публикувани в списанието STAT.

Хомеопатия, както е известно, е алтернативна медицина, действаща на принципа, че подобното се лекува с подобно. Това направление се счита от учените като порочната практика, но все пак се смяташе за относително "безвредно", освен ако, разбира се, не се използвае като алтернатива на истинското лечение. Работата е там, че хомеопатичен метод включва разреждане на активното вещество до такава степен, че лекарството не оказва никакъв ефект. Проучванията показват, че в продукти с разреждане 12С вероятността да има дори една единствена молекула от активната съставка е близка до нула.

Специалистите на FDA заявиха за опасността от препарата Hyland's Teething Tablets. Те установиха, че той има връзка в 400 случаи на усложнения и дори смърт.

Причината за усложненията е, че в лекарството се съдържа Беладона, което е отровно растение и което може да причини смърт от блокирането на дишането. Приемът на Hyland's Teething Tablets е придружен с конвулсии, гърчове, делириум и спиране на дишането. Анализът показа, че наистина в таблетките има токсични вещества, изключително опасни за здравето.

Резултатите от разследването предизвикаха общественото недоволство - критикувани са както производителя на препарата - компанията Hyland's, така и работата на експертите на FDA, на които им трябваше десет години, за да стигнат до решение. Компанията Hyland's не признава вината си, твърдейки, че причината за усложненията се крият в индивидуалните особености на организма на децата.

След предупреждението на FDA през септември, Hyland's заяви, че вече няма да произвежда продукта. Но той остана по щандовете на магазините в продължение на месеци и все още е на разположение в интернет. И вероятно ще продължи да бъде използван.

Хомеопатията се превърна в многомилиардна индустрия. Нейните продукти се продават в големи количества по цял свят или популярни привърженици от Шер до принц Чарлз. Индустрията има и политическо влияние - тя успя да се освободи от много правила, предложени от Конгреса и FDA през годините.

За разлика от фармацевтичните компании, произвеждащи лекарствени средства, фирмите, които правят хомеопатични продукти, не трябва да доказват, че са ефективни за лечението на каквото и да било, преди да отидат на пазара.

Подобно е положението в България - Изпълнителната агенция по лекарствата в наредбата си за издаване на удостоверение за регистрация на хомеопатичен лекарствен продукт сред изискванията липсва такова за ефективност, а в два български университета - МУ-Пловдив и Му-Варна се изучава хомеопатия


+ 5
- 0
Това че хомеопатичните препарати не трябва да доказват ефективност изобщо не ги освобождава от доказване на безопасност.

Или ги освобождава?

Щото не-хомеопатични количества атропин определено могат да "успокоят" бебе с никнещи зъби. Включително завинаги, според дозата.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.