30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Hyperloop определи кой ще проектира супервлака в тръба

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 февруари 2016 в 13:20 24980

Група студенти по инженерство от Масачузетския технологичен институт (MIT) си спечелиха правото да проектират и тестват първата капсула за концепцията за високоскоростен транспорт "Hyperloop", измислена от шефа на космическата компания SpaceX Илон Мъск.

Проектът "Hyperloop" представлява система за пътнически и товарен превоз по тръбна система посредством вакуум в специални капсули. Капсулите могат да достигнат скорост близо до скоростта на звука, поради частичния вакуум вътре в тръбата.

Мъск нарича проекта "петият вид транспорт" (след въздушния, водния, железопътния и автомобилния). Според него целта на проекта трябва да бъде свързването на места, отдалечени едно от друго на разстояние от около хиляда километра.

Спечелилият екип студенти, за който съобщава The Verge, се е справил с конкуренцията на над 1000 съперници и ще работи по иновативната идея. Студентите ще построят истинска капсула и ще я изпробват на изграждащото се тестово трасе, което се намира до централното управление на SpaceX в град Хоторн, Калифорния.

Екипът е представил относително лека капсула (около 250 кг), която се очаква да пътува с максимална скорост 400 км/час.

В края на двудневното състезания са били раздадени и награди за задвижване, дизайн, левитация и спирачна система. Също така е била направена технологична демонстрация и на прототип на двигателя за капсулите, разработен от компанията Arx Pax.

Целта на състезанието и последващото награждаване е едновременно да привлече вниманието на инженерите и широката общественост към проекта "Hyperloop", но също и да се опровергаят скептиците, които определят проекта като прекалено нереалистичен, непрактичен и скъп.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.