Японците изпращат на МКС своя "Бял щъркел" (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 август 2015 в 19:44 2984 0

Кредит JAXA

Скрийншот от видеото.

Японският космически транспортен кораб "Конотори-5", който трябва да достави на Международната космическа станция вода, храна и научно оборудване, успешно се е отделил от ракетата носител.

Японската агенция на аерокосмически изследвания (JAXA) на 19 август в 14:50:49 българско време изстреля от космодрума на остров Танагасима товарния космически кораб "Конотори-5" без хора на борда. Петият апарат от серията H-II Transfer Vehicle носи 5.5 тона полезен товар, който ще достави на Международната космическа станция.

Полетът на "Белият щъркел"

Името на корабите от серията "Конотори" (Бял щъркел) подчертава значението на доставените стоки - като птицата, която носи децата, транспортният кораб ще достави на МКС много необходими и важни неща. "Конотори" е изведен в орбита от ракетата носител H-IIB. Това е двустепенна ракета, разработена от "Mitsubishi" и JAXA. "Камионите Конотори" са летяли през 2009 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 година. И четирите старта са успешни.

Успешен бе и вчерашният старт, който може да наблюдавате на видеото, както и други подробности за мисията:

Сега корабът в продължение на 5 дни ще изпълнява орбитални маневри, за да се срещне с МКС. Следващият понеделник (24 август) около 13:05 часа българско време, "Белият щъркел" ще се скачи със станцията. Естествено, скачването с МКС ще бъде ръководено от японския астронавт Кимия Юи, който е на станцията от края на юли, като част от международния екипаж. Първоначално изстрелването беше насрочено за 16 август, но бе два пъти отлагане поради неблагоприятни метеорологични условия.

HTV-1 (Kounotor) Изображение: Wikimedia Commons

Товарът

Сред научния товар е спътника AAUSAT5, сглобен от студенти на базата на микроспътниците CubeSat в рамките на образователен проект на Европейската космическа агенция. Той може да стане първият студентски спътник, пуснат в орбита от МКС. Основната цел на сателита е локализиране и идентифициране на морски кораби, които са далече от брега.

Освен това HTV-5 носи 600 литра питейна вода за космонавтите и оборудване. По-специално, на орбитата ще бъде доставена реактивната раница SAFER, последното средство за спасение в случай на опасност астронавт да отлети в открития космос.

Общо HTV-5 ще достави в орбита 5,7 тона товари. Първоначално била планирана доставка само на 5,5 тона, но се наложи да се увеличи масата поради инцидента с товарния кораб на компания SpaceX в края на юни.

След скачването апаратът ще прекара на орбита 37 дни, след което на 27 септември ще бъде отстикован и ще изгори в плътните слоеве на атмосферата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !