Има две луни в орбита около астероида Флорънс (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 септември 2017 в 14:44 3375 0

Кредит NASA / JPL

Огромният астероид 3122 Флорънс, който премина покрай Земята в петък на сравнително близкото разстояние от около 7 милиона километра, има две малки луни, съобщи НАСА.

Радарните снимки, получени от 70-метровата антена комплекса Голдстоун (Goldstone Deep Space Communications Complex), направени по време на максималното доближаване от 29 август до 1 септември, показват, че астероидът има две малки луни, а също така потвърдиха, че 3122 Флорънс има размер 4,5 км.

Флорънс е едва третият троен астероид в околоземната популация от повече от 16 400 обекта, които са открити до момента. И трите близко преминаващи до Земята тройни астероида са открити с радарни наблюдения.

Размерите на двете луни все още не са добре определени но вероятно са между 100-300 метра. Времетo, необходимo за всeки спътник да обиколи Флоренция също още не се знае точно, но изглежда, че е около 8 часа за по-вътрешната луна и 22-27 часа за външната луна. Вътрешната Луната на системата Флорънс има най-краткият орбитален период от луните на 60-те близко преминаващи до Земята астероиди, за които е известно, че имат луни. В радарните снимки от Голдстоун, които имат резолюция от 75 метра, луните представляват само няколко пиксела, което не позволява да се открият някакви подробности.

Анимирани последователни радарни снимки на астероид Флорънс, получени на 1 септември 2017 г. Изображенията показват две луни, които обикалят около много по-голямо централно тяло, което е около 4.5 км в диаметър. NASA/JPL

Радарните изображения предоставят и първия близък изглед на самия астероид Флорънс. Въпреки че астероидът е доста закръглен, вижда се подробности като гребен по екватора, най-малко един голям кратер, два големи равнинни района, както и множество други дребномащабни топографски характеристики. Изображенията потвърждават също, че Флорънс се завърта веднъж на всеки 2.4 часа, в резултат на което се виждат вариации на яркостта му при по-ранни оптични измервания.

Самият астероид Флорънс е открит от Обсерваторията в Сайдинг Спринг, Австралия, на 2 март 1981 г. Той е кръстен в чест на Флорънс Найтингейл (1820-1910), английска медицинска сестра, която поставя основите на професионалната сестринска грижа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !