28 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Има опасност от пропадане на пирамидата в Гиза

Учените открили несъвместимост на изчисленията при строежа на Голямата пирамида

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 юни 2016 в 10:00 116894
Снимка: http://www.dailymail.co.uk

Голямата пирамида в Гиза е нестабилна и в един момент вероятно ще пропадне, притесняват се учените. При последните заснемания на обекта, изследователите открили грешка в негово изграждане, съобщава Daily Mail.

Установено е, че западният край на придамидата е с 14, 9 см. по-дълга. Това може да създаде риск както за запазването старата забележителност, така и за бзопасността на многобройните туристи.

Голямата пирамида в Гиза е построена преди повече от 4500 години е единственото „чудо“ на древния свят, оцеляло непокътнато през времето.

Дори въпреки несъвършенството, учените остават смяни пред египетските архитекти и техните сложни изчисления за почти съвършеното изпълнение на постройката.

Екипът проследил границата на обсадните камъни, някои от които могат да се видят и днес. Учените оценили средната дължина на страните на корпуса на 230, 363 метра, с диагоналите, образуващи перфектен прав ъгъл.

Малка грешка по време на строителството обаче разкрива несъответствие от 14,9 метра между западната и източната страна на пирамидата. Макар при такъв мащаб разликата да е минимална, тя би могла застраши опазването на древната забележителност, опасяват се изследователите.


+ 1
- 2
И коя по-точно от пирамидите в Гиза!?
+ 14
- 0
И накъде точно ще пропадне пирамида, чиито склонове са по-полегати от естествения насипен скат?
Izalina
Рейтинг : 29585
22.06 2016 в 11:41 2
+ 27
- 0
Бихте ли конкретизирали все пак 14,9 сантиметра или метра ... Че и двете подавате в текста, а при този монумент си е от значение мерната единица :)

Чак тогава ще реша кога ще трябва да се притеснявам и аз за нейната нестабилност - непосредствено скоро или след някое още хилядолетие ;)
vmv
Рейтинг : 12429
22.06 2016 в 10:51 1
+ 7
- 1
"Наклонената ПИРАМИДА в Гиза"
може за стане по-популярна от
"Наклонената КУЛА в Пиза"... М-м!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.