Има връзка между физическата активност, желанието за пушене и качеството на съня

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 декември 2018 в 00:00 5766 0

Кредит mbruxelle

По-лошото качество на съня е свързано с по-силни симптоми на абстиненция и желание за пушене на цигари при пушачи, според изследване, публикувано в списание Addictive Behaviors. Но проучването установи също, че увеличаването на физическата активност е свързано с по-добър сън. 

12-седмичното проучване изследва връзката между физическата активност, качеството на съня и поведението при пушене при 32 пушачи, които искат да откажат цигарите.

Някои от участниците извършват три 30-минутни тренировки на седмица, докато другите (контролната група) са помолени да не променят нивата на физическата си активност. Участниците носят Fitbit Flex по време на проучването, за да проследят физическата си активност.

Изследователите установяват, че участниците, които съобщават за по-лошо качество на съня, по-често съобщават и за по-неблагоприятни нива на симптоми, свързани с тютюнопушенето. Освен това участниците, които увеличават нивото на физическата си активност, показват подобрение в качеството на съня си.

"Забелязахме две интересни взаимовръзки. Първо, по-лошото качество на съня е свързано с по-голямо желание за тютюнопушене. Второ, увеличаването на физическата активност доведе до подобряване на качеството на съня ", заяви авторката на изследването Алиша Алън (Alicia Allen) от Университета в Аризона пред PsyPost.

"Предишни изследвания показват, че увеличаването на физическата активност е свързано с намаляването на желанието за пушене. Така че нашата работа предполага, че подобряването на съня може да е част от причината, поради която физическата активност намалява желанието за пушене".

Изследването - както всички изследвания - включва някои ограничения. Бъдещите изследвания могат да се възползват от по-големи и по-разнообразни извадки от участници.

"Участниците бяха млади възрастни (средна възраст около 30 години), повечето бяха жени, бели и всички те се интересуваха от повишаване на нивата на физическа активност. Необходими са и бъдещи изследвания, за да се провери дали подобряването на качеството на съня води до намаляване на желанието да се пуши, както и да се откажем от пушенето".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !