Имало ли е в древните гробници хитроумни капани срещу крадци като по филмите?

Ваня Милева Последна промяна на 02 май 2021 в 15:01 7468 0

Кредит: Lucasfilm.com

Гигантска скала, търкаляща се в тесен проход без изход, арбалети, които стрелят в момента, в който се докосне златен предмет, покрити ями с остриета на дъното. Това са само част от хитроумните капани, станали неразделни от представата за гробниците на древни владетели, независимо дали става дума за филмите за Индиана Джоунс или Лара Крофт.

Възможно ли е гробницата на древен фараон все още да има напълно функционираща система срещу крадци?

Макар че са очарователни, това са напълно измислени странни капани от сценаристи с много въображение.

И все пак има някаква истина в това.

Мавзолеят на първия император Цин: Реки от живак и автоматични арбалети

Мавзолеят на първия император Цин, където е погребан Цин Шъхуан, е една от най-известните гробници в света. Известна е с това, че съдържа редица опасности, които са пречили на пълното й проучване, тя е и едно от най-впечатляващите подземни гробни места в света със своята армия теракотени войници. Построен преди повече от 2000 години, някъде между 246 и 208 г. пр. н. е., мавзолеят се намира под гигантска могила, в която се помещава "армията", която защитава вътрешната гробница. В центъра му са останките на първия император от династията Цин, легендарен владетел, управлявал първия обединен Китай.

Гробницата с теракотените войници на Цин Шъхуан. Кредит: Wikimedia Commons

Можем да се досетим от армията бутафорни воини, че Цин Шъхуан е искал да бъде защитен и в отвъдния свят. Самата гробница никога не е била разкопавана от крадци, главно поради необичайно високите нива на живак в мавзолея. Цин Шъхуан, както и много други хора по онова време, е вярвал, че живакът може да дари безсмъртие и затова се твърди, че е разпоредил да се направи ров с токсичния метал, който да заобикаля гробницата му. Летописите разказват за обширна система от реки и езера с живак, които със сигурност са предотвратявали набезите на крадците. Това обаче се оспорва, а други предполагат, че живакът е просто резултат от индустриално замърсяване в района. Така или иначе, токсичната система от живак и подпочвени води прави гробницата трудно достъпна.

Впечатляващо е, че евентуална река от живак не е най-страховитият трик, използван от Цин Шъхуан за защита на останките му. Легендите твърдят, че самата гробница съдържа система за капани с автоматични арбалети, готова да прикове натрапниците със стрели в момента, в който се опитат да осквернят останките му. Тези арбалети с притискаща плоча са били внимателно покрити с консервант, наречен хромат, според Buzzfeed и вероятно все още работят, 2000 години по-късно.

В биографията на Цин Шъхуан, написана от Сима Циен, се казва:

„Бяха изградени дворци и живописни кули за стотици чиновници, а гробницата беше напълнена с редки артефакти и прекрасни съкровища. На занаятчиите беше заповядано да направят арбалети и стрели, настроени да стрелят пов всеки, който влезе в гробницата. Живак беше използван за имитация на стотици реки, Яндзъ, Жълтата река и Великото море и е настроен да тече механично".

Макар арбалетите, ако съществуват, вероятно няма да функционират след 2000 години, това все пак показва, че древните китайци са смятали, че могат със сложни устройства да защитават гробниците си.

Египетските гробници

Всемогъщите фараони в Древен Египет често били погребвани заедно с буквално несметни съкровища, които вероятно фараоните много са искали да защитят, макар и не със сложни капани или пъзели, описани от Холивуд и в игрите.

Древните египетски инженери са покривали подовете на гробниците със стрит на прах хематит (минерал с червеникаво-кафяв цвят, съдържащ около 70% желязо), метален прах, причиняващ бавна и болезнена смърт за тези, които поемат достатъчно от него.

А този материал има доста дълъг срок на годност. Когато д-р Захи Хавас (Zahi Hawass), египетският реален Индиана Джоунс, влиза в гробницата на оазиса Бахария през 2001 г., неговият екип открива саркофаг, посипан с 20-сантиметров пласт от това вещество, и се принуждава да напусне и изостави гробницата, докато не се снабди с костюми и респиратори.

Снимка: HIP Institute

Египетските строители на гробници използват примамки и фалшиви стени, за да предотвратят грабежите. Скрита в Голямата пирамида в Гиза, сложна тунелна система отвежда археолозите до гробницата, за която се смята, че е на фараона Хуфу или Хеопс, както е известен у нас, управлявал около 2500 г. пр. н. е. - или поне така се предполага. Мумията на Хуфу така и не е намерена, като царската камара вече е ограбена преди откриването й много години по-късно. Но някои археолози смятат, че тази камера е била фалшива, а фараонът се помещава в тайна стая. Това никога не е било проверено, но множеството празни камери и задънени коридори подсказват, че може и да съществува тайна гробница.

През 2016 г. Голямата пирамида в Гиза е изследвана за тайни ниши, като международният екип специалисти, работещи по проекта, използват най-модерни технологии - рентгенография, инфрачервена термография, фотограметрия, сканиране и 3D реконструкция.

Сканирането се извършва по различно време на деня или нощта - температурата се измерва, когато камъните се нагряват и охлаждат. Но докато температурната разлика между съседните камъни обикновено варира между 0,1 и 0,5°, температурата на един сегмент е различен от другите с цели 6°.

Източник: HIP Institute/Philippe Bourseiller

Изследователите си обясняват това с наличието на кухина зад стените на пирамидите. Според египтолога Бет Ан Джудас (Beth Ann Judas) местоположението на аномалията на източната страна може да е свързано по някакъв начин с култа на бога на Слънцето Ра. Освен това на изток от пирамидата преминава Нил, а тази река също има голямо значение в религията на египтяните.

Освен това Великата пирамида на Гиза има серия от преплетени проходи и камери - тя е с най-сложната структура сред всички други древноегипетски гробници. В процеса на изграждането й в проекта са правени много промени.

"Царската камера". Източник: HIP Institute

Първоначалната погребална камера, например, е била под земята, но вероятното окончателно място за почивка на фараона "Царската камера", се намира в близост до върха на пирамидата.

Допълнителните изследвания ще определят естеството на тези аномалии, както и техните функции, характер и размери.

Декоративен нагръдник с крилат скарабей на Тутанкамон. Кредит: ean-Pierre Dalbéra / Flickr CC BY 2.0

Откъде черпят идеите си авторите на подвизите на д-р Джоунс?

Водещ египтолог твърди, че е намерил доказателства за „примитивна машина“, която е била инсталирана във Великата пирамида в Гиза, за да защити камерата на фараон Хуфу:

„Строителите са вградили жлебове в малка камера извън тази, където ще бъде поставено тялото на краля. След това гранитните плочи щели да бъдат пуснати в тях, когато работата приключи, за да блокира достъпа до камерата. Три други гигантски гранитни блока са били плъзнати надолу по рампа към прохода отдолу, за да отрежат достъпа до вътрешното светилище".

Експертите твърдят, че жлебовете, оставени в стените на камера извън царската камара, са били използвани за пускане на големи гранитни блокове така, че да блокират достъпа до гробницата, след като тялото на фараона се постави вътре. На илюстрацията е дигитална реконструкция на защитите, създадена в епизод на „Unearthed on the Science Channel“.

Към тези старомодни защити, напомнящи за търкалящата се топка във филма за Индиана Джонс, древние египетски строители са добавяли само проклятия, които би трябвало да обрекат душата на крадеца на вечни мъки, страдания, агония и т. н.

Въпреки това ограбването на мъртвите е национален спорт хилядолетия в Египет, а често крадците са преките наследници на фараона, които са имали неограличена власт и са правели всичко, което им хареса. Поради вековната традиция на подкупите, от наказание са се изплъзвали крадците от по низши касти (нищо ново под лънцето).

Червената кралица на Паленке

В Мексико е погребана царица, която не се спира пред нищо, за да попречи на другите да докоснат костите й. Гробницата на Червената кралица, която е на около 1400 години, е в пирамида на маите в руините на град Паленке.

Останките вероятно са на лейди Икс Ц'акбу Аджо, но всичко, което е потвърдено, е, че дамата е била важна персона по това време. Заобиколена от съкровища, гробницата е пищно украсена, а останките са с богато украсена погребална маска в саркофага. Но когато археолозите повдигат капака на саркофага, са шокирани - костите са покрити с отровно вещество.

Кредит: http://www.latinamericanstudies.org/red-queen-tomb.htm

Яркочервен цинобър (живачно съединение) покрива костите и околните бижута, като й дава прякора Червената кралица. Работата с костите изисква внимание, тъй като цинобърът е изключително токсичен, въпреки че се използва от древността като червен пигмент. Възможно е Червената кралица да е пожелала тази декорацията само "за красота", а не като смъртоносна защита, но в края на краищата това превръща кражбата на бижутата й лоша идея за осквернителите на гробове.

Гробницата на Червената кралица изглежда точно както би трябвало в холивудската гробница. Кредит: Wikimedia Commons


И така, макар и не толкова атрактивни като по филмите, изглежда, че много гробници все пак са били опасни места. Затова, ако случайно се окажете в древна гробница, бъдете внимателни.

Източници:

Automatic Crossbows And Rolling Boulders: Are Booby-Trapped Tombs Fact Or Fiction?, iflscience

8 Tomb Raider-Style Traps That Totally Exist In Real Life, buzzfeed

Did Booby Traps Really Exist in Ancient Egyptian Tombs, todayifoundout

Did Booby Traps Really Exist in Ancient Egyptian Tombs?, thevintagenews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !