Индианците са плавали до тихоокеанските острови в древността според генетичен анализ

Ваня Милева Последна промяна на 09 юли 2020 в 00:00 5971 0

Thomas Griggs/Unsplash

След подробен ДНК анализ на геномите на повече от 800 полинезийци и коренни американци, съвременни и праисторически, изследователите откриват доказателства за контакт между двете групи още през 1200 г. от н. е.

Екипът намери генични признаци на кръстосване между популациите, което те проследяват до едно-единствено контактно събитие преди около 8 века и това може да наложи да се преосмисли как е нараствала и еволюирала популацията на островите преди европейските търговци и мисионери да пристигнат там в началото на 18 век.

"Нашите анализи показват силни доказателства, че в Източна Полинезия, преди заселването на Рапа Нуи, между полинезийците и индианска група, най-тясно свързана с коренното население на днешна Колумбия, се е случило единично контактно събитие", обясняват изследователите в своя документ, публикуван в Nature.

Интересното е, че това е първото генетично проучване, което показва, че първоначалната точка на контакт за американските пътешественици не е бил Великденския остров (Рапа Нуи) - най-близкият остров до Южна Америка - а по-скоро един от източните полинезийски архипелази, като Южните Маркизи.

Същата идея е предложена по-рано от норвежкия изследовател и антрополог Тур Хейердал, който, както е известно, извърши пътешествие от 8000 километра от Перу до островите Туамоту с традиционен за инките дървен сал, наречен Кон-Тики, за да покаже, че е било възможно да се направи.

Пътуването на Хейердал е било вдъхновено от легендите на островитяните, според които техните предци идват от изток.

Новото проучване се подкрепя и от други улики - има известни сходства между статуите на древна Колумбия и източните полиезийски острови, а изследване показва, че по онова време е имало благоприятни океански течения. Сладкият картоф (представен на снимката долу), който първоначално се е отглеждал в Централна и Южна Америка, преди разпространението му от европейските колонисти е можел да се намери и на друго място - островите на Океания. Освен това има връзки между езиците (включително „кумала“, думата за сладък картоф)

Сладък картоф. Кредит: needpix.com

Авторите на проучването признават, че има и други възможности - полинезийците да са отплавали в Южна Америка и да са се върнали с коренните американци например, но казват, че най-вероятното обяснение е тяхната хипотеза за първоначален контакт около 1200 г.

Почти всяко ново проучване, засягащо историята на тази част на света, е завладяващо заради начина, по който учените комбинират похвати от множество дисциплини, за да опитат и да направят догадки за случилото се преди много векове и това е нещо, което също се признава в новата статия.

„Нашите резултати показват полезността на генетичните проучвания на съвременните популации, които позволяват да се разгадаят сложни праисторически въпроси и демонстрират важността на комбинирането на антропологични, математически и биологични подходи, за да се открие отговора на тези въпроси“, пише екипът.

Справка: Native American gene flow into Polynesia predating Easter Island settlement
Alexander G. Ioannidis et al., Nature (2020), DOI: https://doi.org/10.1038/s41586-020-2487-2

Източник: Native Americans Voyaged to Polynesia in Prehistoric Times, Genetics Suggests, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !