19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Историята на едно болно бебе костенурче

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 февруари 2021 в 11:15 25400

България е една от малкото страни по света, където сухоземните костенурки все още се срещат в естествената им среда. Двата вида сухоземни костенурки, които се срещат на нашата територия - шипобедрената и шипоопашатата костенурка са световно застрашени.

У нас Центърът за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в село Баня, община Несебър, е посветен изцяло със спасяване и лекуване на болни костенурки. Целогодишно от цялата страна в центъра се изпращат пострадали животни.

Ето какво ни споделиха те:

Днес ще ви разкажем историята на едно малко бебе костенурка. То дойде при нас в една късна зимна вечер. Ще кажете – какво прави една костенурка през зимата? Нали тогава костенурките спят зимния си сън?

Така е, но това бебе има по-странна съдба. Намерено е в кофа, с изсъхнал цимент по страните и̍ във входа на блок във Варненския квартал Левски. Чегъртало е тихичко в кофата, докато не го е чуло едно дете от входа. Колко ли е стояло там? Ремонтът на входа отдавна е свършил, а кофата си е стояла там дълго време. След като го измили и стоплили, семейството установили, че малкото не може да отвори очички, не се движи и има огромен „израстък на коремчето”. На другия ден цялото притеснено семейство, дойде лично да го донесе в Центъра ни.

Проблемът се оказа по-сериозен. Бебето е излюпено през миналата есен и вероятно е намерено от някой и донесено в града. Как се е озовало в онази кофа, остава загадка. То е много слабичко, дехидратирано, с инфекция на очите, не работещи храносмилателна и отделителна системи. „Израстъкът на коремчето” е всъщност яйчната торбичка, която му е служила като пъпна връв, от която е черпило хранителни вещества, докато е било в яйцето. Тя не е абсорбирана и е засъхнала. Сега за бебето се грижим, заедно с останалите пациенти пристигнали през есента или онези тежко ранени, които не трябва да заспиват зимен сън, а да бъдат диолекувани и обгрижвани, докато се възстановят.

Вие също можете да се включите като подпомогнете мисията на Центъра за лекуване и възстановяване на болните костенурки.

Може да осиновите пациент, да дарите средства за подпомагане на работата на екипа или просто да споделите за каузата.

Средствата са нужни на Костенурковия център в село Баня за изграждане на зимно помещение за незимуващите пациенти.

Повече информация за Центъра за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в село Баня може да намерите тук: https://geachelonia.org

Кампанията е активна в Платформата. Подкрепете я: https://platformata.bg/bg/kauzi/1061:5177-2021-02-02-09-00-45/details/campaign.html

Костенурките са сред малкото живи наши съвременници, които са видели динозаврите да идват и да си отиват. Те са уникални в живия свят на нашата планета, не само поради начина, по който са еволюирали и специфичното си устройство, но и със своята биология и екология. Специфични са и проблемите и факторите свързани с тяхното глобално оцеляване.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.