12 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Изкуствен интелект решава геометричните задачи като единайсетокласник

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 септември 2015 в 12:19 124931
Снимка: www.washington.edu

Институтът Ален за изкуствен интелект (Allen Institute for Artificial Intelligence - AI2) и Университетът на Вашингтон за първи път са разработили изкуствен интелект, способен да се справи със задачи по геометрия на SAT (стандартен тест за прием в американските университети) с 49% ефективност - почти като човек, гледайки в учебника и интерпретирайки написаните условия.

Този резултат е аналогичен на нивото на среден американски единайсетокласник.

Разработката GeoS е представена по време на конференцията "Емпирични методи в обработка на естествения език" в Лисабон, Португалия. Сайтът (e) Science News разказва подробности за разработката, а техническият доклад е достъпен на geometry.allenai.org

GeoS първо внимателно "разглежда" схемата към задачата с помощта на своята система за разпознаване на изображения. После "чете" условието използвайки езиков анализатор. Получената информация "разбира", превеждайки я във формат на логическа задача, разбираем за системата. Накрая вградената програма за изкуствен интелект (AI) решава задачите като отговорът в 49% от случаите е верен. На конференцията в Лисабон GeoS на живо демонстрира как се справя със задачи, които вижда за първи път.

Ефективността на новата AI в решаването на задачите на пръв поглед не е много впечатляваща. Но ако се екстраполира за целия тест по математика на SAT, това е равностойно на 500 точки от 800 възможни и представлява средната оценка, която показват американските единайсетокласници.

Задачите, които е рашавал GeoS.

"За разлика от теста на Тюринг, стандартизираните тестове като SAT ни позволяват да сравним способностите на машините с човешките" - коментира Орен Ециони (Oren Etzioni), изпълнителен директор на Института Ален. - "Голяма част от това, което научаваме от текста и изображението не е точна информация и изисква повече знания, отколкото имаме. Създаването на система, която може да премине успешно тези тестове, е трудна задача и ние сме горди, че постигнахме безпрецедентни резултати".

Саид Али Фархади (Said Ali Farhadi), основният разработчик на системата за анализ на визуалната информация, добавя, че най-трудно е било да научи GeoS "да разбере" условието на задачата с помощта на вградения анализатор на изображения и текст.

Разработчиците обещават за три години да "научат" GeoS да решава само геометричните, но и всички останали задачи от математическата част на SAT.

Подобни системи в бъдеще ще могат да се използват за решаването на други по-сериозни и важни проблеми.


Илия 23.09 2015 в 20:08 1
+ 0
- 0
Ех този приятел да беше с мен за изпитите по математика не да се разкарвам по 3 пъти в уноверситета
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.