Израелски учени получиха чиста вода от градски въздух, която е годна за пиене

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 юни 2021 в 14:58 2686 0

Offrir Inbar et al. 2021 Science of The Total Environment Air-water interactions: The signature of meteorological and air-quality parameters on the chemical characteristics of water produced from the atmosphere

Кредит Offrir Inbar et al. 2021 Science of The Total Environment Air-water interactions: The signature of meteorological and air-quality parameters on the chemical characteristics of water produced from the atmosphere

В първото по рода си проучване в света, учени от Университета в Тел Авив установиха, че водата, генерирана от въздуха в сърцето на градска зона, отговаря на всички строги стандарти за качество на питейната вода определени както от Израел, така и от Световната здравна организация (СЗО).

Изследователите проучват качеството на водата, произведена от водните пари в градската атмосфера и установяват, че тя е подходяща за пиене. Тестът е извършен в специална лаборатория на израелската компания Watergen, която си партнира с университета в проучването.

Изследването е проведено от екип от експерти от хидрохимичната лаборатория във Факултета по околна среда и науки за Земята в Университета в Тел Авив. Проведено е от докторанта Офир Инбар и ръководено от проф. Дрор Ависар, ръководител на Института за приложни изследвания на водата Моше Мирилашвили на университета. В проучването участва и екип за изследвания и разработки на Watergen, проф. Александра Чудновски и водещи изследователи от Германия. Резултатите от проучването са публикувани в две водещи списания: Science of the Total Environment и Water.

Изследователите обясняват, че нарастващият глобален недостиг на чиста вода изисква да се мисли нестандартно и да се разработват нови технологии за получаването на питейна вода. Земната атмосфера е огромен и възобновяем източник на вода, който може да бъде алтернативен ресурс за питейна вода. Нашата атмосфера съдържа милиарди тонове вода, 98% от която е в газообразно състояние - тоест водна пара.

Офир Инбар обяснява, че това е първото проучване в света, което изследва замърсяването на въздуха от друг ъгъл - неговия ефект върху питейната вода, генерирана от въздуха. Според учения в устройството, използвано в изследването, не е инсталирана система за филтриране или обработка; произведената вода е това, което е получено от въздуха. Изследователите извършват редица задълбочени химични анализи на водата и установяват, че в по-голямата част от случаите, включително през различни сезони и по различно време на деня, водата, получена от въздуха в сърцето на Тел Авив, е безопасна за пиене. 

"Проучването показа, че посоката на вятъра оказва значително влияние върху качеството на водата, така че например, когато вятърът идва от пустинята, ние откриваме повече калций и сяра, т.е. остатъци от пустинен аерозол във водата. Когато пък вятърът идва откъм морето, ние откриваме по-високи концентрации на хлор и натрий, които се намират в морето. Водата, произведена от въздух, идващ от района на Сахара, се различава по състав от водата, произведена от въздуха, идващ от Европа", пояснява Инбар.

Изследователите отбелязват, че качеството на водата се влияе и от антропогенното замърсяване от транспорта и промишлеността.

„Използвайки съвременни методи открихме пряка връзка между концентрациите на амоняк, азотни оксиди и серен диоксид във въздуха и концентрацията на продуктите от тяхното разпадане във вода“, казва Инбар. "Открихме ниски концентрации на мед, калий и цинк във водата, които вероятно идват от техногенно замърсяване. От гледна точка на изследването, химическата връзка, която открихме между метеорологичните параметри и състава на водата, прави възможно за първи път да изследваме атмосферата с помощта на вода, извлечена от нея. Що се отнася до околната среда, тази връзка ни позволява да разберем какви минерали трябва да се добавят към водата, извлечена от въздуха, за да осигурим на хората качествена питейна вода. Като цяло открихме, че питейната вода от въздуха не съдържа достатъчно калций и магнезий и е препоръчително тези минерали да се добавят, както се добавят към обезсолена питейна вода в някои страни."

Значителна част от водата, която се пие в Израел, е обезсолена морска вода. Според Инбар това е само частично решение, а не такова, което може да осигури питейна вода за по-голямата част от световното население.

„За да обезсолите морската вода, имате нужда от море, а не от всяко място от света има достъп до море“, казва изследователят. „След обезсоляването трябва да се изгради пълна инфраструктура, която да пренася обезсолената вода от брега до различни градове, а големи части на света не разполагат с инженерни и икономически средства за изграждане и поддържане на такава инфраструктура. Вода от въздуха обаче може да се произвежда навсякъде, без да е необходима скъпа транспортна инфраструктура и независимо от количеството на валежите. От икономическа гледна точка, колкото по-високи са температурата и влажността, толкова по-рентабилно е производството на вода от въздуха. "

Устройства за генериране на вода от въздуха, които включват системи за пречистване на водата, вече могат да бъдат намерени в голям брой страни по света, където те осигуряват качествена питейна вода на хората, живеещи в бедстващи райони.

„Притеснението беше, че водата, произведена от въздуха в сърцето на градската зона, няма да е подходяща за пиене - и ние доказахме, че това не е така“, заключава Инбар. "В момента разширяваме изследванията си и в други области в Израел, включително залива Хайфа и селскостопанските райони, за да проучим задълбочено въздействието на различни замърсители върху качеството на водата, извлечена от въздуха."

Източник: EurekAlert! - Atmospheric water vapor in the city of Tel Aviv is suitable for drinking

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !