Изследване свързва някои духовни практики с нарцисизъм и чувство на „духовно превъзходство“

Ваня Милева Последна промяна на 01 декември 2020 в 00:01 8020 0

Някои популярни форми на духовно обучение като например енергийно лечение (рейки), виждане и разчитане на аура, както и в по-малка степен - „осъзнатост“ и медитация - предизвикват у практикуващите ги нарцисизъм и чувство за духовно превъзходство над другите. Това установяват психолози в ново проучване.

Смята се, че основна характеристика на духовното обучение е, че то позволява на последователите му да се дистанцират от своето его и по този начин от неща като нуждата от обществено одобрение или социален успех. Чрез насърчаване на самопознанието и неосъждащото себеприемане, духовното обучение би трябвало да направи хората по-малко загрижени за тези неща.

Но както обяснява новата статия в European Journal of Social Psychology „Изследване на духовното превъзходство: Парадоксът на самоусъвършенстването“ , духовното обучение може да има обратен ефект. А именно, духовното обучение всъщност може да засили нуждата на хората да се чувстват „по-успешни, по-уважавани или по-обичани“, както пишат авторите Роос Вонка (Roos Vonk) и Анук Висер (Anouk Visser) от Университета в Неймеген, Холандия. Авторите въвеждат в своята работа нов показател - за „духовно превъзходство“. Той измерва чувството за собствено превъзходство над онези, „на които им липсва духовна мъдрост“.

Първото изследване за измерване на чувството за духовно превъзходство

Изследователите провеждат проучване на над 500 души от различни школи и духовни центрове, които предлагат курсове по медитация, енергийно лечение и други видове духовни практики. По-голямата част от анкетираните са жени (75%) на възраст над 51 години.

Доброволците попълват въпросници, в които е необходимо да се оцени верността на твърдения по скала от 1 до 7 на поредица от изявления. Примерните твърдения включват „Аз съм в по-голяма връзка със сетивата си, отколкото повечето други хора“, „По-добре осъзнавам какво е между небето и земята, отколкото повечето хора“ и „Светът би бил по-добро място, ако и другите имат прозренията, които сега имам".

Изследователите установяват, че повечето от тях се чувстват "духовно превъзходство" над другите. Усещането е особено типично за тези, които посещават курсове за енергийно лечение.

А хората, които не следват духовно обучение?

Второто проучване разширява обхвата на респондентите, за да включи хора, които в момента не преминават духовно обучение. Целта е да се сравнят техните резултати по скалата за чувството за духовно превъзходство с тези на следващите духовни обучения.

За това проучване изследователите събират 2223 участници чрез холандско популярно списание за психология. От тях 1960 са жени. Възрастта им варира от 15 до 82, със средна възраст 41 години.

Около една трета от тях никога не са следвали духовно обучение, друга трета е следвала обучение за осъзнатост или медитация. Около 10% са следвали някаква форма на енергийно обучение (включително изцеление на аурата/четене). Други 10% са следвали други видове духовно обучение.

Резултатът от това второ изследване също показа, че чувството за „духовното превъзходство“ значително корелира с всички останали мерки. Освен това, то също открива същия модел като в първото проучване. А именно, постепенно се увеличава чувството за духовното превъзходство, като се започне от групата „без духовно обучение“ към групата „обучение на вниманието“ към групата „енергийна тренировка“. И отново, резултатите за „енергийната“ група са много по-високи, отколкото за групите за „осъзнатост“, така и за „нетрениращите“ групи.

Корелации с нарцисизма

Проучване 3 тества хипотезата, че чувството за духовно превъзходство е свързано с нарцисизма. Както обясняват изследователите, минали изследвания са използвали термина „духовен нарцисизъм“, но нито едно от тези изследвания не го е измерило емпирично.

За това проучване авторите не измерват „агентов нарцисизъм“ (например „Аз съм по-специален от другите и заслужавам специални привилегии“), а по-скоро „общ нарцисизъм“, който описва хората, които мислят за себе си като за по-грижовни и съпричастни отколкото другите. Примерните твърдения, които характеризират тази черта, включват „Имам много положително влияние върху другите“ и „Като цяло съм по-разбиращ другите човек“.

Това проучване събира 965 участници по различни канали. Те включваи страница във Facebook за психология, духовни школи и участници, които не са участвали в предишните две проучвания. Окончателната извадка включва около 88% жени на възраст 19-79 години със средна възраст 46 години.

Участниците отговарят на въпросниците за духовно превъзходство и духовно ръководство, както и на няколко съществуващи скали, свързани със смирение и свръхсамоувереност, кратка версия от 7 точковата скала за общ нарцисизъм и скала за самооценка от три точки.

Изследователите установяват, че връзката между чувството за духовно превъзходство и нарцисизма е 0,47. Това е значително по-силно от корелацията със самочувствието. И за пореден път се появява същият модел по отношение на типа духовно обучение, което участниците следват. Най-слабите корелации са сред участниците без духовно обучение и най-високи за тези, които са практикували енергийно обучение. Групата за осънатост/медитация е между тях и значително по-близо до групата „без обучение“, отколкото до „енергийната“ група.

Към истински духовен растеж

Участниците в това изследване, може да не са представителна извадка на хората, поели пътя на духовното обучение.

„Въпросът е дали наистина просветен човек би участвал в нашите изследвания“, пишат авторите. „Дали такъв човек би се интересувал или дори би могъл да отговори на всички тези въпроси за егото ?“

Във всеки случай изследователите се надяват, че бъдещите изследвания могат да „разкрият повече прозрения за ефектите от духовното обучение и евентуално за условията и личностните характеристики, които улесняват истинския духовен растеж“.

Справка: An Exploration of Spiritual Superiority: The Paradox of Self‐Enhancement
Roos Vonk, Anouk Visser
European Journal of Social Psychology, 01 October 2020, 
DOI: https://doi.org/10.1002/ejsp.2721

ИзточникStudy links some forms of spiritual training to narcissism and “spiritual superiority”, PsychNewsDaily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !