Изстрелването на руската ядрена ракета e планирано за 2030 г.

Ваня Милева Последна промяна на 04 февруари 2020 в 00:47 7687 1

Концепция на художник за руската ядрена ракета. Кредит: ТАСС, Роскосмос

Руската ядрена ракета, проект, върху който се работи повече от десетилетие, ще бъде пуснатa за първи път около 2030 г., обяви наскоро вицепрезидентът на Руската национална космическа агенция "Роскосмос" Юрий Урличич.

Стартът ще се проведе от космодрум Восточний.

Ракетата е предназначена предимно за транспортиране на големи количества товари в космоса с оглед изграждането на бази на други планети. 

Юрий Урличлич изнесе презентация на космическата конференция "Корольов", проведена в Москва от 28 до 31 януари. Урличич заяви, че първият тестов полет ще се извърши в края на това десетилетие, след което може да започне серийно производство и търговската употреба на ракетата. Роскосмос вече представи модел на космическия кораб миналото лято по време на Международното космическо изложение в Москва. Корабът се състои от транспортен и горивен модул, който съдържа ядрен реактор. Реакторът ще бъде задвижваща система с мощност от порядъка на мегавати. Системата позволява на ракетата да поема големи товари към далечни планети. Специално оборудваният ракетен комплекс, необходим за изстрелването, ще бъде изграден в Далечния изток, на костодром Восточний. Това „Източно космическо пристанище“ все още частично е в процес на изграждане и има за цел да замести космодрум Байконур в Казахстан. Първото изстрелване от Восточний се състоя през 2016 г. Инфраструктурата за изстрелването на ядрената ракета също трябва да е готова около 2030 година.

Руските космически инженери започнаха разработката на ракетата през 2010 г. През 2018 г. са произведени и тествани редица компоненти, проектната документация и прототипът. През декември същата година Анатолий Коротеев, руски ракетен учен и директор на изследователския център „Келдиш“ в Москва разкри, че са подготовени за лабораторни работни тестове различни компоненти на ядрения двигател. Тогава обаче не бе обявен срок. Ядреният двигател ще се захранва от газов охлаждащ се реактор на бързи неутрони, където смес за хелий и ксенон се използва за охлаждащата система при основната температура, която се очаква да достигне 1500 градуса по Целзий. Системата има живот от 10-12 години.

За създаването на двигателя е осигурено финансиране в общ размер на 22.58 милиарда рубли (около 295 млн долара).

Концепция на космически кораб с ядрен двигател от 60-те години на миналия век.

За изграждане на ядрени двигатели за космически апарати активно се работеше в СССР и САЩ през миналия век, но американците закриха проекта през 1994 г., а Съветския съюз - през 1988 година.

Голям принос за спирането на проектите има аварията в Чернобил, която обърна общественото мнение срещу използването на ядрената енергия.

Освен това тестовете на ядрените устройства в космоса не минаха гладко - през 1978 г. съветският спътник "Космос-954" влезе в атмосферата и се разпадна, разпръсквайки хиляди радиоактивни фрагменти на площ от 100 000 кв. км в северозападните райони на Канада. Съветският съюз тогава изплати на Канада парично обезщетение в размер на повече от 10 милиона долара.

През май 1988 г. две организации - Федерацията на американските учени и Комитетът на съветските учени за мир срещу ядрената заплаха - направиха съвместно предложение за забрана на използването на ядрена енергия в космоса. Предложението им нямаше формални последици, обаче от тогава нито една държава не изстреля космически кораби с ядрени двигатели.

"Ясно е, че ядрените двигатели са необходими не само за експедиции в дълбокия космос. Съответно, преди да започнем да изграждаме такъв двигател, е необходимо да се определят целите - къде и кога можем да летим. - Финансирането без определена цел е най-често безсмислено: днес ще открием такъв проект, утре ще го закрием", коментира Андрей Ионин, член-кореспондент към Руската академия за космонавтика "Циолковски".

Източник:

Russia Might Actually Build a Nuclear-Powered Rocket, Popular mechanic

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

152

1

Socerez

04.02 2020 в 10:34

Смешни ватенки!