30 май 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Известен математик твърди, че е доказал 160-годишната хипотеза на Риман

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 септември 2018 в 08:1280360
Майкъл Атия твърди, че е намерил доказателство за хипотезата на Риман. Снимка: Quanta Magazine

Един от най-важните нерешени проблеми в математиката може би е решен. Това заяви един пенсиониран математик, Майкъл Атия, е началото на седмицата.

В разговор на лауреатския форум в Хайделберг в Германия Атия представи това, което самият той нарече "просто доказателство" на хипотезата на Риман, задача, която най-добрите математици от цял свят не успяха да решат почти 160 години, съобщава NewScientist.

Роденият през 1929 г. Майкъл Атия (Michael Atiyah) е една от най-известните математически фигури във Великобритания - той е получил две награди, често наричани Нобеловите награди по математика - медала Филдс и наградата Абел. Той също така, по различно време, е бил президент на Лондонското математическо дружество, Кралското дружество и Кралското дружество на Единбург.

Ако се потвърди решението на хипотезата на Риман, това ще бъде наистина голяма новина.

Хипотезата е тясно свързана с разпределението на простите числа - тези, които могат да се делят само на себе си и на единица. Първите няколко примера са 2, 3, 5, 7 и 11, като стават по-редки с напредването по числовата линия.

Простите числа се разполагат привидно произволно по числовата ос, макар че според хипотезата на Риман простите числа следват модел, тясно свързан с дзета - функцията на Риман.

Ако се докаже, че хипотезата е вярна, математиците ще знаят местонахождението на всички прости числа - пробив с далечни последици.

Но вече 160 години, откакто Риман я представи за пръв път, никой не успя да я докаже. (може да прочетете повече тук „Хипотезата на Риман за лаици”).

Като една от шестте нерешени задачи на хилядолетието според Института Клей решението на всяка от тях заслужава награда от 1 млн. долара. Престижът изкуши много математици през годините, но никой все още не е успял.

Атия е наясно какво рискува. "Никой не вярва в доказателства на хипотезата за Риман, да не говорим за доказателство от 90-годишен", коментира математикът, но се надява, че презентацията му ще убеди критиците му.

В нея той отдаде почит на работата на двама велики математици от 20-ти век, Джон фон Нойман и Фридрих Хиржебруч, чиито разработки твърди, че са му помогнали да положи основите на собственото си предложение. "То просто падна в скута ми, трябваше да го взема", заяви той.

"Хората казват "знаем, че математиците са най-добри в работата си преди да навършат 40 години", коментира Атия. "Опитвам се да им покажа, че грешат. Че мога да направя нещо на 90 години".


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.