Как да се отървете от хлебарки

Offnews Последна промяна на 08 юли 2020 в 15:44 13447 3

Да се отървете от хлебарки, включва нещо повече от пръскане на инсектицид или слагане на капани и примамки. Тези досадни малки насекоми влизат във всичко, размножават се бързо и могат да оцелеят няколко месеца без храна и до две седмици без вода.

Ето защо е важно да предприемете няколко важни стъпки, за да се отървете от тях.

На първо място е добре да следвате три лесни стъпки:

Премахнете храна, вода и потенциални скривалища

Елиминирането на това, което привлича хлебарките (храна, вода) е една от най-важните стъпки, за да се избавите ефективно от тях. Имайте предвид, че това е основополагаща стъпка, която, ако пропуснете, няма да имате успех. Така, че огледайте се около вас и преценете, къде е най – вероятно хлебарките да се скрият и покрийте всички потенциални източници.

Не забравяйте следните места, когато почиствате дома си:

Почистете всички кухненски уреди. Хлебарки в кухнята могат да живеят от мазнини и петна от храна под и зад вашите уреди. Почистете под и зад печката, хладилника, микровълновата печка, тостера, миялната машина и около и под кухненската мивка.

Празни и чисти шкафове. Трохите и остатъците са отличен източник за храна на хлебарки. Отървете се от тях, като старателно почиствате шкафовете и отстранявате тези остатъци от храна.

Съхранявайте храната в запечатани съдове. Хлебарки са достатъчно малки, за да влязат в картонени опаковки и недобре затворени кутии и найлонови торбички. Съхранявайте храната в метални, стъклени или твърди пластмасови опаковки.

Ограничете консумацията на храна до една стая на къщата. Това ще ограничи трохите и боклуците от храната, а наред с това ще може да направите по – дълбоко почистване на една стая от дома.

Почиствайте кухнята всяка вечер преди лягане. Хлебарки често излизат да се хранят през нощта, така че с цялостно почистване на кухнята всяка вечер няма да им оставите нищо. Избършете плотовете на кухненския плот, измийте всички съдове, оставете цялата храна, почистете мивката и я изсушете, за да премахнете цялата вода и почистете добре подовете.

Вакуумирайте или почиствайте дома си старателно, особено в стаите, в които се яде (дори да е суха храна).

Купичките с храна и вода на домашните любимци трябва също да се покриват, защото те са потенциален източник на храна. Поддържайте кофите за боклук чисти и покрити.

Друг начин за запазване на дома ви чист от хлебарките е да елиминирате възможно най-много източници на вода за хлебарите. Помислете за следните такива:

- водопроводни тръби, които пропускат
- всички мивки, вани и душове и запушете каналите.
- мокри съдове и гъби
- купичка с вода и храна на домашния любимец
- мокрите четки за зъби

Елиминирайте скритите места на хлебарки

Хлебарки предпочитат тъмни, малки пространства и обикновено се крият при дневна светлина. Елиминирайки потенциални скривалища, хлебарите ще бъдат изкарани на открито, за да намерят ново място за живеене. Когато търсите къде в вашия дом гнездят хлебарки:

- Запечатайте пукнатините.
- Затворете дупките около тръбите
- Уверете се, че прозорците и рамките на вратите са без пукнатини
- Прегледайте малки уреди – тостер, кафемашина, миксер
Използвайте примамки и спрейове, за да убиете хлебарки

След като завършите почистващия процес, можете да започнете процеса на използване на професионални продукти за контрол на хлебарките, за да ги елиминирате. Добре е да използвате различни инсектициди, за да бъде борбата с тях по – успешна.

Кои части на дома да „атакувате”:

- Зад кухненски шкафове и плотове
- Зад картини, снимки, часовници или плакати
- Зад, до и под печката.
- В ъглите нагоре под мивката и други шкафове.
- В хартиени торбички и кутии.
- Около тръби, шнурове и кабели, които излизат от стената.
- В банята.
- Зад мивката
- Във всякакви пукнатини около рафтове или дърво
- В ъглите и под парапетите и на чекмеджетата.

За да сте сигурни обаче в успеха в борбата с хлебарките, това, което трябва да направите е да се обърнете към фирма, която ще ви предложи професионално пръскане срещу хлебарки. Само така ще си гарантирате, че резултатът ще бъде чист дом, без досадните малки насекоми.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

3

Rnature

10.07 2020 в 14:00

Хлебарките са много трудни за отстраняване, ако не се използва някаква хитрост. Можете да чистите до безкрай или да тровите тях и себе си с препарати без успех. Ето моята изпитана рецепта :) Вземете 2 жабки от близкия язовир или река, поставете една тава с вода на пода в кухнята и ги оставете вътре. За две седмици изяждат всички хлебарки. Жабките са малки и се пъхат навсякъде - под шкафове, под хладилници...и винаги се връщат в тавата с вода. Не цапат. Само трябва да им сменяте водата и да не ги притеснявате. Като си свършат работата ги върнете в реката. Успех!

3005

2

Bahmu

10.07 2020 в 13:40

Така, или си купувате шишенце Фендона, наливате го в литър вода, отваряте всички врати и прозорци и пръскате обилно с пулверизатор. След няколко часа всичко е проветрено, а Фендоната си върши работата следващите 6 месеца без риск за Вас, децата Ви и домашните любимци. Всичко след щателно почистване, разбира се. 2 лева е шишенцето :)