Как най-редкият носорог на света се справя с горещините? (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 юли 2020 в 00:07 3797 0

Кредит pixabay

Лятото вече е в разгара си и всеки търси спасение от горещините. Докато хората разчитат предимно на климатиците, този носорог се разхлажда в кална локва.

Видеото, публикувано в Twitter, е заснето от фото капан в националния парк Уджунг Кулон в Ява, Индонезия и показва как един явански носорог (Rhinoceros sondaicus) се къпе в кална локва, което изглежда доста освежаващо. 

Калната баня на носорога се намира близо до водопада в района Cingenteur Block в националния парк. Според Сити Нурбая Бакар (Siti Nurbaya Bakar), Министър на околната среда и горите на Индонезия, която публикува видеото в своя профил в Twitter, носорогът е мъжки и вероятно на около 7 години.

Тя обяснява, че въргалянето в калната локва не само охлажда животното, но и намалява броя на паразитите по кожата му, осигурявайки необходимите минерали, за да е здрава.

Това поведение не е рядко срещано при носорозите и те го правят поне два пъти на ден, като в някои случаи калната баня може да продължи и до три часа. 

Яванските носорози са най-застрашения от петте оцелели вида носорози. Смята се, че има едва 72 индивида в света и всички те живеят в националния парк Уджунг Кулон. Някога видът е бил широко разпространен в Североизточна Индия и Югоизточна Азия, но бракониерството и разрушаването на хабитатите е довело до оцеляването на едва една изолирана популация. 

Източник: IFLScience - World's Rarest Rhino Caught On Camera Enjoying A Satisfying Roll In A Mud Bath

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !