Как работи "райският газ"

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 юли 2015 в 14:29 46687 1

Кредит dbdfl.com

Какви са ефектите върху човека на диазотния оксид, по-известен като "райски газ", са изследвали учени от Масачузетския технологичен институт.

Райският газ се използва като упойка от началото на XIX век, но до този момент, точният му механизъм на действие остава неизвестен. Изследователите са идентифицирали някои характерни промени в мозъка, които възникват след приемането. Резултатите от проучването са изнесени в NeuroScientistNews.

От 2012 д-р Емери Brown (Emery Brown) записва електроенцефалограмите (ЕЕГ) на своите пациенти със съгласието им. 

В течение на три минути, след въвеждането на дозата диазотен оксид, ЕЕГ регистрира високоамплитудни забавени делта вълни по цялата повърхност на предната част на мозъка. Обикновено такава картина се наблюдава по време на дълбок сън. Но вълните, предизвикани от райския газ са два пъти по-мощни и по-продължителни.

Лекарите често обясняват на пациентите общата анестезия като "заспиване", макар че технически общата анестезия е обратима изкуствена кома. Това състояние продължава толкова дълго, докато се доставя анестетик в тялото. Човек излиза от анестезия, напълно забравяйки времето, прекарано на операционната маса.

Диазотен оксид обикновено се прилага към края на операцията, за да се неутрализира ефекта от по-мощните етери или се използва в комбинация с тях, за да се намали дозата им.

Остава загадка защо бавните делта вълни се наблюдават само първите три минути след прилагането им. Д-р Браун счита, че може да е резултат от бързо развитие на пристрастяване или нечувствителност към действието на райския газ. Той смята, че диазотният оксид може да блокира сигнали на бодърстване, идващи от мозъчния ствол. В естествено състояние, когато определени клетки на таламуса и мозъчната кора не са под въздействието на диазотен оксид, обикновено получават стимулиращи сигнали от вътрешните зони на мозъка. Регистрацията на бавни сигнали в будно състояние може да е симптом за нервно заболяване.

При предишни изследвания, провеждани с използване на по-ниски дози на диазотен оксид, се наблюдава успокояващ, релаксиращ ефект и поява на бета вълни в мозъка.

Схема: galwayhypnosis.net

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.07 2015 в 09:16

Нека само уточним, че райският газ е ДИазотен оксид (N2O).