30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Как работи "райският газ"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 юли 2015 в 14:29 437401
Снимка: dbdfl.com

Какви са ефектите върху човека на азотния окис, по-известен като "райски газ", са изследвали учени от Масачузетския технологичен институт.

Райският газ се използва като упойка от началото на XIX век, но до този момент, точният му механизъм на действие остава неизвестен. Изследователите са идентифицирали някои характерни промени в мозъка, които възникват след приемането. Резултатите от проучването са изнесени в NeuroScientistNews.

От 2012 д-р Емери Brown (Emery Brown) записва електроенцефалограмите (ЕЕГ) на своите пациенти със съгласието им. 

В течение на три минути, след въвеждането на дозата азотен окис, ЕЕГ регистрира високоамплитудни забавени делта вълни по цялата повърхност на предната част на мозъка. Обикновено такава картина се наблюдава по време на дълбок сън. Но вълните, предизвикани от райския газ са два пъти по-мощни и по-продължителни.

Лекарите често обясняват на пациентите общата анестезия като "заспиване", макар че технически общата анестезия е обратима изкуствена кома. Това състояние продължава толкова дълго, докато се доставя анестетик в тялото. Човек излиза от анестезия, напълно забравяйки времето, прекарано на операционната маса.

Азотният окис обикновено се прилага към края на операцията, за да се неутрализира ефекта от по-мощните етери или се използва в комбинация с тях, за да се намали дозата им.

Остава загадка защо бавните делта вълни се наблюдават само първите три минути след прилагането им. Д-р Браун счита, че може да е резултат от бързо развитие на пристрастяване или нечувствителност към действието на райския газ. Той смята, че азотния окис може да блокира сигнали на бодърстване, идващи от мозъчния ствол. В естествено състояние, когато определени клетки на таламуса и мозъчната кора не са под въздействието на азотен окис, обикновено получават стимулиращи сигнали от вътрешните зони на мозъка. Регистрацията на бавни сигнали в будно състояние може да е симптом за нервно заболяване.

При предишни изследвания, провеждани с използване на по-ниски дози на азотен окис, се наблюдава успокояващ, релаксиращ ефект и поява на бета вълни в мозъка.

Схема: galwayhypnosis.net


jorojoro 09.07 2015 в 09:16 1
+ 6
- 1
Нека само уточним, че райският газ е ДИазотен оксид (N2O).
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.