Какви са предизвикателствата пред това да направим R2-D2 и C-3PO

Наука OFFNews Последна промяна на 19 декември 2015 в 14:30 7559 0

Кредит Gordon Tarpley

Технологичното изграждане на известните герои от "Междузвездни войни" няма да е трудно, предизвикателството е да ги направим самостоятелно мислещи и напълно социално интерактивни, гласи отговорът на онлайн-изданието "The Conversation" на въпроса кога ще можем да видим истински R2-D2 и C-3PO.

Двата най-известни робота от "Междузвездни войни" са с напълно различни дизайни, за да изпълняват различни задачи - R2-D2 е дроид за пилотиране и обслужване на космически кораби, а C-3PO е протоколен дроид, със знания за езика и етикета на държание. Те изглеждат и много различно един от друг - единият е хуманоид с човешки размери, а другият е оприличаван като "кошче на колела". Социалната интелигентност обаче е това, което ги прави напълно осъзнати и много обичани членове на екипа.

Когато стане въпрос за базови способности като ходене и чувстване на околната среда, ние все повече се доближаваме до това, което е нужно. Напредничавите хуманоидни роботи като Atlas на Google и Valkyrie на НАСА са вече добри в ходенето и дори танцуването. Нивото на качество на гласовото разпознаване и синтез също се развива бурно: Microsoft наскоро добави гласов превод в Skype, например. Технологиите за осезание като компютърно зрение и дори изкуствени носове, също стават все повече като човешките.

За съжаление, създаването на базовите технически компоненти и за хуманоида C-3PO и аз малкото дроидче R2-D2 е по-скоро лесната част. Истинското предизвикателство е да се накарат тези компоненти да работят заедно така, че да позволят на роботите да общуват по социално интелигентен начин.

За да разберете защо това е толкова трудно, помислете какво се случва, когато хората се срещнат лице в лице. Ние използваме нашите гласове, лица и тела заедно по разнообразен и продължителен начин. Учудващо голямо количество информация се предава чрез невербални знаци. Значението на простото словосъчетание "може би" може да бъде силно повлияно от всички други неща, които прави говорещият, докато го изговаря.

Комуникацията в истинския свят също никога не е лишена от контекст. Други хора може да се включват и напускат мястото на разговора, а освен това предишните разговори и историята на отношенията също могат да имат голям ефект. И не е достатъчно роботът напълно да разбира всички нюанси на човешките комуникативни сигнали, той също така трябва да възпроизвежда разбираеми и уместни сигнали за отговор. Тук става въпрос за огромно предизвикателство.

Поради тази причина, дори и най-напредничавите ни роботи работят основно в стерилни условия, като лаборатории. Те са способни на ограничена комуникация и основно могат да взаимодействат в силно специфични ситуации. Всички тези ограничения намаляват броя на сигналите,които роботът може да разбере и възпроизведе.

Накратко има още много работа да се свърши преди да сме способни да произведем напълно социално интерактивен робот като R2-D2 или C-3PO. Най-вероятно няма да видим завършена пълна версия в рамките на нашия живот. Хубавата новина обаче е, че това е много активна област за изследвания и научните методи все повече повишават социалната интелигентност на роботите. Би трябвало да постигнем вълнуващи резултати в недалечно бъдеще.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !