Какво се крие в домашния прах?

Галина Викторова Последна промяна на 03 септември 2015 в 11:30 3912 0

Кредит Kamil Macniak/thinkstock

В домовете си ние не живеем сами, а ги споделяме с милиарди бактерии и гъбички.

Тези невидими за нас съквартиранти създават облика на средата около нас и влияят върху здравословното ни състояние. Кой освен нас обитава нашите домове и от какво зависи състава на флората в домашния прах? Aмерикански учени за първи път изследват този въпрос детайлно. Техните резултати представляват един очарователен поглед в екологията на този микробен свят и издават неочаквано много за обитателите на съответното домакинство.

"В днешно време прекарваме по-голяма част от своето време в затворени помещения и по този начин в тясно съседство с микробите, населяващи домовете ни", обясняват Албер Барберан от Университета Колорадо в Боулдер и неговите колеги. Някои от тях изявяват присъствието си по неприятен начин, предизвиквайки алергии и заболявания. Повечето от тези гъби и бактерии обаче са безвредни и дори полезни.

Но какви са разликите между микробната флора в домашния прах в един и в друг дом? И каква роля в това отношение играе географското положение и околната среда, а и самите обитатели на дома? Тъй като тези въпроси досега са намерили своя отговор само частично, Барберан и колегите му са инициирали провеждането на научен проект по темата на територията на САЩ. Всеки от участниците в проекта е помолен да вземе две проби от жилището си и да ги изпрати – една проба от горната рамка на вратата на всекидневната и една от външната рамка на входната врата. Получени са проби от около 1100 жилища от различни части на Щатите , като учените ги анализират с помощта на секвениране с висока пропускателна способност и определят наличните видове бактерии и гъби въз основа на констатираните ДНК-секвенции.

Разкрити „тайни“ за обитателите на домовете

"Всички проби прах съдържаха различни микробни съобщества със стотици видове гъби и бактерии", съобщават изследователите. При това видовото разнообразие във вътрешните помещения е с 50% по-голямо от това навън. Причината за това учените виждат в два фактора: От една страна при съобществата извън дома в повечето случаи доминира един определен вид. От друга страна микробите в помещенията са по-разнообразни по вид, тъй като обхващат както видове, които се срещат навън, така и бактерии и гъби, типични за домашната среда. Към тях спадат например предизвикващи плесени типични домашни микроскопични гъбички като аспергилус или фусариум, но и гъбички, които се заселват върху дървени повърхности. Пробите с домашен прах съдържат също така и гъбички, обитаващи хранителните продукти като захаромицети и, макар и рядко, разпространени по човешкото тяло гъбички като кандида.

Сред бактериите в домашния прах ясно доминират видове, които се срещат по нашата кожа като стафилококи и коринебактерии, както и типични фекални (E.coli) бактерии. "Това доказва, че кожата и изпражненията са най-важните източници на бактерии в домашния прах в затворените помещения", казват Барберан и колегите му. Връзката стига до там, че учените успяват само с помощта на пробите от прах да разберат, дали в домакинството живеят повече жени или мъже. "Установихме, че кожните коринебактерии и дермабактер се срещат по-често в прах от домакинства с по-малко жени", съобщават учените. Това потвърждава по-ранни проучвания, според които мъжете имат по кожата си по-голямо количество коринебактерии и принципно отдават повече бактерии в околната среда, която обитават. В домове с повече жени пък по-често срещани са млечно-киселите бактерии – вероятно, защото те са налични в големи количества в женската вагина.

Куче или котка?

Нашите домашни любимци също оставят своите микробни следи в домашния прах: "Само въз основа на бактериите в домашния прах от затворените помещения успяхме с точност 92% да кажем, дали в дома има куче", казват учените. Относно котките предположенията са с точност до 83%. Учените идентифицират 54 вида бактерии, които се срещат по-често при кучетата и 24, които са индикатор за наличието на котка. По-голямата част от тези бактерии обичайно се срещат в устата или изпражненията на животните. При гъбичките обаче се забелязва друг почерк: видовото им разпределение зависи в по-малка степен от обитателите на домакинството и в по-голяма от разположението на дома. Гъбичните съобщества в жилищата в източните части на САЩ се различават от тези в западните, сочат анализите. Климатичните условия на външната околна среда също оказват влияние върху разпространението на гъбичките в домашния прах.

Заключението на учените за тези взаимовръзки е много кратко и прагматично: "Ако искате да промените вида на гъбичките в своя дом, най-добре се преместете в друг регион. Ако пък искате да промените състава на праха в своя дом, сменете онези, с които съжителствате".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !