Какво се случва, когато премахнем горенето на тютюна?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 юни 2021 в 12:29 14155 0

Кредит Shutterstock

Безспорен факт е, че тютюнопушенето е вредно за здравето. Всички продукти, съдържащи тютюн или никотин, не са без риск, тъй като водят до пристрастяване. Затова те не трябва да бъдат употребявани от непушачи, а за пушачите най-добрият вариант е пълният отказ от употребата на тютюневи или никотинови изделия.

Никотинът е може би най-известната съставка на тютюна. Макар това вещество да е силно пристрастяващо и да не е без риск, то всъщност не е основният причинител на заболяванията, свързани с тютюнопушенето.

Проблемът е в горенето

При запалването на една цигара тютюнът изгаря при температури от 600 до 800оС. При този процес на термична деструкция, известен като пиролиза, се образуват дим и пепел. Цигареният дим съдържа около 7000 вещества, от които 93 са определени като вредни или потенциално вредни. Именно те са основните причинители на заболяванията, свързани с тютюнопушенето.

Бездимните алтернативи

За разлика от конвенционалните цигари, системите с нагряване на тютюна (СНТ) и електронните цигари не образуват дим, а аерозол. При системите за нагряване на тютюн се използва истински тютюн, а електронните цигари изпаряват течност, която обикновено съдържа никотин. СНТ нагряват тютюна до значително по-ниски температури (350оС), при което се отделя никотин и до 95% по-малко вредни и потенциално вредни вещества.

Повече за веществата, отделяни в цигарения дим и вредата от горенето на тютюна, можете да научите тук.

Материалът и всички прилежащи към него визии се публикуват с подкрепата на Филип Морис България.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !