Китай изпревари САЩ в най-модерните технологии

Nikkei и Elsevier поставят страната начело в 75% от най-важните области

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 януари 2019 в 08:57 14419 0

Кредит Sungrow Power Supply

Плаващата слънчева електроцентрала от 40MW в Huainan, Китай, е най-голямата в света.

Китай доминира в глобалната класация на най-цитираните научни статии, публикувани в 30-те най-перспективни технологични области, което със сигурност подлага на съмнение американското лидерство, съобщава Nikkei Asia Review.

Въпреки че САЩ има 3,9 милиона проучвания като цяло, в сравнение с 2,9 милиона от Китай, азиатската страна има най-голям дял в 23 от 30-те области от най-голям интерес, докато Америка е лидер в останалите седем.

Класацията е въз основа на данни за 2013-18 г., обхващащи общо 17,2 милиона статии. Съставителите на рейтинга са авторитетни - Nikkei Asia Review - издание на Токийската фондова борса и Elsevier - един от най-големите световни издатели на научна информация.

Материалите, известни като перовскити, използвани за производството на високоефективни соларни клетки, са начело на списъка от тези 30 области, последвани от едноатомни слоеве, които се очаква да доведат до по-бързи и по-енергийно ефективни полупроводници. На трето място са натриево-йонните батерии, които осигуряват евтин източник на енергия.

Китай е водещ в света в по-голямата част от 10-те най-важни области и във всяка от петте области в топ 10, свързани с изследването на батериите. Китай има повече от 70% от всички документи за фотокатализатори и лечението на рак с нуклеинови киселини, които са на 12-то и 14-то място, съответно. САЩ водят в три биотехнологични области, включително редактирането на генома (7 място) и имунотерапията (10).

От известно време Китай издава огромен обем изследвания, но качеството им се е подобрило през последните години. Негови са близо 11% от статиите, оказали най-голямо въздействие, въз основа на такива фактори като брой на цитиранията, между 2014 и 2016 година.

Увеличаването на технологичните изследвания в страната е следствие на рязко увеличаване на инвестициите в научноизследователската и развойна дейност. От 2010 до 2016 г. Китай е увеличил повече от три пъти разходите си за научноизследователска и развойна дейност.

Вътрешните инвестиции на Китай в научноизследователската и развойна дейност възлизат на 410 млрд. долара през 2016 г., което е близо до 464-те млрд. долара от САЩ, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 510 000 китайски статии са публикувани в научни списания през 2017 г., което представлява увеличение с 27% за пет години, според Elsevier. Докато Америка остава начело с 560 хиляди, но това количество е почти непроменено през този период.

Съединените щати, които доминираха в най-перспектичните изследвания от десетилетия, сега се чувстват застрашении от нарастващото присъствие на Китай. Президентът Доналд Тръмп многократно критикува инициативата на Пекин "Произведено в Китай 2025" (Made in China 2025) за напредък на местната индустрия, защото издигането на страната в технологичните изследвания изострят настоящата търговска война.

Китай е съсредоточил инвестициите си в много по-голяма степен от САЩ или Япония в области с търговски потенциал, с особен акцент върху науките за материалите с приложения в електрониката и електромобилите, коментира Elsevier.

Пекин е насочен към 10 основни области в своята кампания "Произведено в Китай 2025". Чрез подобряване на процеса на изследване и разработване, Китай се стреми да се превърне в индустрияална сила през 2025 г. и производител от световна класа през 2049 г. Основните области за "Произведено в Китай 2025" могат да се видят в списъка на изследователските теми, в които страната доминира в класацията.

Въпреки че Китай се счита за производител на стоки като домашна електроника и автомобили, САЩ, Европа и Япония все още се считат за водещи в ключовите технологии. "Китай концентрира инвестициите си в научноизследователска дейност за високотехнологични индустрии, така че да може да стане независим в области, в които силно разчита на вноса", отбеляза Наото Сайто (Naoto Saito) от Изследователския институт Дайва (Daiwa Institute of Research).

САЩ вече реагират с предприемането на стъпки срещу нововъзникващите компании, свързани с Made in China 2025, като производителите на телекомуникационно оборудване Huawei и ZTE. Напрежението между страните ще се засили, ако САЩ се разтревожат, че Китай ще доминира в изследователски области, които вероятно ще бъдат комерсиализирани след пет до десет години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !