Китай открива необичаен „километричен камък“ на обратната страна на Луната

Ваня Милева Последна промяна на 16 февруари 2021 в 00:07 12996 1

Тази снимка, направена от лунния марсоход Yutu 2 на Китай, показва удължената скала "крайъгълен камък" на лунната повърхност. Кредит:CNSA

Китайският луноход откри камък с необичайна форма, за който се подозира, че е парче от метеорит, вклинен в лунната почва.

Според Space.com китайският лунен роувър "Юйту-2" е направил своето откритие на далечната страна на Луната. Продъговатият къс бе описан като „километричен камък“ от научноизследователския канал Our Space на Китайската национална космическа администрация (CNSA) и се откроява като поредния пример за факта, че дълго наблюдаваната лунна повърхност все още може да крие изненади за изследователите.

Това, което най-много вълнува учените в обекта, е неговата форма, която се отличава от повечето други камъни на Луната, които обикновено са зактъглени. 

„Изглежда, че има подобна на осколка форма и стърчи от земята“, коментира Дан Мориарти (Dan Moriarty), сътрудник в докторантската програма на НАСА в Центъра за космически полети „Годар“, пред Space.com. „Това определено е необичайно“.

Според Мориарти типичните лунни камъни са закръглени поради „изветряването на лунната повърхност“.

Изображение на навигационната камера на продъговатия "километричен камък", забелязан на обратната страна на Луната от китайския луноход "Юйту-2". Кредит: CNSA

По-нататъшно изследване

Екипът планира по-късно да направи близък подход и да анализира камъка с инструмента "образен спектрометър за видима и близка инфрачервена светлина" VNIS (Visible and Near-infrared Imaging Spectrometer) на "Юйту-2", който открива светлината, която се разсейва или отразява от материалите, за да анализира състава им.

VNIS е използван за изследване на много камъни и проби от реголит по пътя на "Юйту-2" през кратера Фон Карман. Те включват необичайни образци от разтопено стъкло и потенциално материал от лунната мантия.

Необходим е допълнителен анализ, за ​​да се определи по-точно произхода на странния камък.

Мориарти предполага, че камъкът е фрагмент от метеорен удар - напомняне, че пустинната повърхност на Луната е жива геоложка среда, която продължава да се оформя от жестоките удари на астероидите. 

Източник: China’s Yutu-2 rover finds “milestone” on far side of the moon Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

1

Gownowoz Sedarov

16.02 2021 в 15:39

Това е камъка зад който се криеше Митко бомбата