Китай стартира основен модул на космическата си станция

Ваня Милева Последна промяна на 29 април 2021 в 09:06 5899 0

Китай стартира първата част от собствената си космическа станция - кабината на основния модул Tianhe - с ракетата носител Long March-5B от космодрума Wenchang в южнокитайската провинция Хайнан в четвъртък, съобщава Китайска пилотирана космическа агенция (CMSA).

Като централен елемент на амбициозен космосмически проект, през 2021 г. Китай планира да изпълнява последователни мисии за изграждането на космическа станция, която трябва да влезе в експлоатация до 2022 г., точно три десетилетия след като Китай одобри проекта през 1992 г.

Ракетата-носител Long March-5B и основната капсула Tianhe за китайската космическа станция бяха изтреляни от стартовата кула в космическия полетен център Wenchang, провинция Хайнан според Службата за космическо инженерство на Китай (CMSEO).

Китайската космическа станция трябва да работи 10 години, но срокът може да бъде удължен до 15 години при подходящ ремонт и поддръжка, съобщават разработчиците.

След изстрелването на основния модул, товарният космически кораб Tianzhou-2 се очаква да бъде изпратен в космоса през май, ако всичко със системата е наред. Космическият кораб Shenzhou-12 се планира да бъде изстрелян през юни, изпращайки астронавти в орбита за около три месеца, през които ще бъдат тествани системата за поддържане на живота и поддръжката.

Китай планира 11 изстрелвания за изграждане на космическа станция през следващите две години, включително четири пилотирани мисии и четири товарни мисии. Станцията ще обикаля Земята на височина от 340 до 450 км.

Китай и Комитетът на ООН за мирното използване на космическото пространство (COPUOS) обявиха през юни 2019 г. първата партида от девет международни научни експеримента на 17 държави и 23 изследователски организации, които ще използват космическата станция на Китай.

Първата партида от космически научни експерименти, които се извършват на китайската космическа станция, включват поляриметрия на гама-лъчи, съвместно предложена от Швейцария, Полша, Германия и Китай, и спектроскопско изследване на мъглявия газ от Индия и Русия.


Единствената настояща космическа станция в орбита е МКС, която е колаборация на Русия, САЩ, Канада, Европа и Япония. Китай е блокиран и не участва в този проект.

Китай се стреми да се превърне в голяма космическа сила до 2030 г. Той планира да разшири своята космическа програма с посещения на Луната, изстрелване на сонда до Марс и изграждане на собствена космическа станция.

За разлика от това съдбата на застаряващата МКС - в орбита повече от две десетилетия - остава несигурна.

Проектът трябва да приключи през 2024 г. с прекратяването на финансирането и от партньорите. Русия заяви този месец, че ще напусне проекта от 2025 г.

Русия задълбочава връзките си с Китай в космоса с нарастването на напрежението с Вашингтон.

Москва избра да се присъедини към Пекин в създаването на лунна изследователска база през следващите години.

Източници: Global Times, BBC NewsReuters

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !