Китайската ваксина CoronaVac е ефективна на 91,25% се установи в Турция

Ваня Милева Последна промяна на 28 декември 2020 в 10:14 4098 0

Кредит: CC0 Public Domain

Експерименталната ваксина срещу COVID-19, разработена от китайската биофармацевтична компания Sinovac, е ефективна на 91,25%, съобщава турски здравен служител, цитиран от MedicalXpress.

Откритието се основава на ранните резултати от късни етапи на проучвания в страната, обяснява д-р Серхат Юнал, експерт по инфекциозни болести, работещ в медицинския съвет на Турция. Той добавя, че ваксината е безопасна.

CoronaVac е инактивирана ваксина, разработена от Sinovac Biotech. Д-р Юнал обявява първоначалните резултати след рандомизирани проучвания, включващи 7 371 доброволци.

Турският министър на здравеопазването Фахретин Коча заяви на пресконференцията, че резултатите са първите, обявени за CoronaVac. Медиите съобщават, че компанията Sinovac Biotech е забавила обявяването на резултатите от изпитанията до януари, за да консолидира данни от други страни, в които са се провеждали опити. Процентът на ефикасност, обявен от Турция, не може да бъде незабавно проверен независимо.

Фахретин Коча заявява също, че първата пратка от три милиона дози CoronaVac ще бъде изпратена до Турция в неделя вечер и ще пристигне в понеделник. Първоначално се очакваше ваксините да пристигнат след 11 декември, но Коча заяви, че проблемите с разрешителните са причинили забавянето. Турция е подписала сделка за 50 милиона дози от ваксината.

Министърът на здравеопазването съобщава също, че споразумението за ваксината, разработена от Pfizer и ваксината BioNTech, е близко. Той отбелязва, че Турция може да получи 4,5 милиона дози до края на март и ще има възможност да закупи до 30 милиона дози.

Турция е сред най-засегнатите от пандемията в света със средно седмично около 22 000 потвърдени дневни инфекции. Общият брой на почииналите е 19 115, според официалната статистика.

Източник: Turkish official says CoronaVac vaccine 91.25% effective, MedicalXpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !