Китайският космически кораб "Чанг'Ъ-5" кацна на Луната (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 02 декември 2020 в 08:20 3857 0

Кредит: CNSA

Китайският космически кораб "Чанг'Ъ-5" направи успешно кацане на лунната повърхност. Апаратът ще вземе проби от лунната почва и ще ги достави на Земята.

"След кацане спускаемият модул, контролиран от Земята, официално започна своята работа на повърхността на Луната, която ще продължи два дни", се казва в изявление на Китайската национална космическа администрация (CNSA).

Кадри от момента на кацане, изпратени обратно от Chang'e-5

Апаратът бе изстрелян от космодрума Уенчанг на 23 ноември 2020 г. На 28-и навлиза в окололунна орбита, а на 30-и се разделят модулите за кацане и обслужване.

На 1 декември започва спускането до лунната повърхност, завършващо с кацане в района на Океана на бурите, регион в северното полукълбо на близката страна на Луната с равен терен, идеална температура, светлина и условия за комуникация. Това е недокоснато място, което никога не е било посещавано от хора или космически кораби, което означава, че пробите от тук могат да предложат нова информация.

Местата за кацане на Chang'e-5 и предишни космически кораби от САЩ и Русия. Кредит: CNSA

Като част от мисията апаратът ще пробие дълбока 2 метра дупка и ще изгребе почвата отвътре, която е като архив на Луната, като на дъното е записана информация отпреди милиард години, а отгоре - отразяваща отблизо сегашното време. 

Ще бъдат събрани до два килограма почва. След като вземе пробите модулът трябва да се скачи с орбиталния апарат, който ще се върне на Земята. Последният в крайна сметка трябва да изгори в атмосферата на планетата: получените проби ще бъдат доставени на Земята от модула за връщане, към който ще бъдат прехвърлени.

Спускаемият модул разполага с оптични камери, минерален спектрометър, анализатор на почвен газ, инструмент за анализ на състава на почвата, температурен анализатор на пробата и роботизирана сондажна платформа. Общото тегло на станцията Чанг'Ъ-5 е 8 200 килограма.

Предполага се, че пробите, получени по време на мисията, ще позволят на учените да научат повече за структурата на Луната и протичащите на нея геоложки процеси.

Чанг'Ъ-5 "е изключително важен аспект от китайската програма за разработване на естествения спътник на Земята. Тя стана първата мисия с връщане на КНР на Луната. Успехът ще доближи Китай до първото стартиране на пилотирана експедиция до Луната. Според плановете тя може да се осъществи още през 2020-те. Китай може да изгради база на Луната около средата на века.

Ключовите аспекти на китайската пилотирана мисия до Луната е новата свръхтежка ракета носител Changzheng-9, както и обещаващите космически кораби за многократна употреба.

КНР извърши първото изстрелване на кораб от ново поколение през май 2020 г. Тези тестове са едновременно първото успешно изстрелване на ракетата-носител Long March-5B - версия на Long March 5, която се отличава с увеличен полезен товар.

Източник: China's Chang'e-5 successfully lands on moon to collect samples, CNSA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !