Коренното население на Амазония може би държи ключа за забавяне на стареенето

Ваня Милева Последна промяна на 27 май 2021 в 00:04 11413 0

Дете Цимане в кану. Кредит: Chapman University

Най-бавностареещият народ в света са индианците цимане, живеещи на територията на Боливия.

Биологичният часовник изчислява възрастта на кръвта им с две години по-млада от тази на латиноамериканците и четири години по-млада от тази на бялата раса.

Това означава минимални признаци на сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване или запушени артерии.

Сега ново изследване откри, че и мозъците на хората цимане са уникално здрави и остаряват по-бавно.

Екип от международни изследователи установи, че коренното население цимане от боливийската част на Амазония изпитва по-малка мозъчна атрофия от своите американски и европейски връстници. Намаляването на мозъчния им обем с възрастта е със 70% по-бавно, отколкото при западните популации. Ускорената загуба на мозъчен обем е  един от признаците на деменция.

Проучването е публикувано на 26 май 2021 г. в Journal of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.

Въпреки че хората в индустриализираните страни имат достъп до съвременни медицински грижи, те водят по-заседнал живот и се хранят с храна с високо съдържание на наситени мазнини. За разлика от тях, цимане имат малък или никакъв достъп до здравни грижи, но са изключително физически активни и консумират храна с високо съдържание на фибри, която включва зеленчуци, риба и постно месо.

„Цимане ни предостави невероятен природен експеримент върху потенциално вредните ефекти на съвременния начин на живот върху нашето здраве“, разказва авторът на изследването Андрей Иримия (Andrei Irimia), асистент по геронтология, неврология и биомедицинско инженерство в Университета на Южна Калифорния. „Тези открития предполагат, че атрофията на мозъка може да бъде забавена значително от същите фактори на начина на живот, свързани с много нисък риск от сърдечни заболявания“.

Учените изследват 746 възрастни хора цимане на възраст от 40 до 94 години в своето проучване. Извършени са мозъчни сканирания на участниците в Тринидад, Боливия, най-близкия град с оборудване за томография. Това пътуване е продължило цели два дни с пътуване по река и по шосе.

Екипът използва сканиранията, за да изчисли обема на мозъка и след това изследва връзката им с възрастта за Цимане. След това те сравниха тези резултати с тези в три индустриализирани популации в САЩ и Европа.

Учените са установили, че разликата в обема на мозъка на хората на средна възраст и дълбока старост е 70% по-малка при цимане, отколкото в западните популации. Това предполага, че мозъците на цимане вероятно изпитват далеч по-малка мозъчна атрофия от хората от индустриализираните страни с напредването на възрастта. А  атрофията е свързана с риск от когнитивно увреждане, функционален спад и деменция.

Мъже от народа цимане. Снимка: Aaron Sell

Според авторите на изследването ниските рискове за сърдечно-съдовата система на цимане могат да надвишат техния риск от възпаления, предизвикан от инфекция, повдигайки нови въпроси относно причините за деменция. Една от възможните причини е, че при западняците възпалението се свързва със затлъстяване и метаболитни причини, докато при цимане то се причинява от респираторни, стомашно-чревни и паразитни инфекции. Инфекциозните болести са най-често срещаната причина за смърт сред цимане.

„Нашият заседнал начин на живот и диета, богати на захари и мазнини, може да ускоряват загубата на мозъчна тъкан с възрастта и да ни правят по-уязвими към заболявания като Алцхаймер“ , коментира авторът на изследването Хилард Каплан (Hillard Kaplan), професор по здравна икономика и антропология в Университета Чапман, изучавал цимане в продължение на близо две десетилетия. „Режимът на цимане може да служи като основа за здравословно стареене на мозъка“.

Хората цимане живеят в изолирани райони в Боливия, в райони от тропическите гори на Амазонка, имат собствен език и оцеляват чрез лов, риболов и примитивно земеделие. Кредит:  Piotr Strycharz/Flickr (CC BY-ND 2.0)

По-здрави сърца и - нови изследвания показват - по-здрави мозъци

Местните хора цимане привлякоха вниманието на учените - и света, когато по-ранно проучване установи, че те имат изключително здрави сърца в по-напреднала възраст. Това предишно проучване, публикувано в Lancet през 2017 г., показва, че циманеe има най-ниско разпространение на коронарна атеросклероза от всички популации, познати на науката, и че имат малко рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Много ниската честота на сърдечните заболявания сред приблизително 16 000 цимане е много вероятно свързана с техния доиндустриален начин на живот на лов, събиране, риболов и земеделие.

„Това проучване показва, че цимане се откроява не само по отношение на здравето на сърцето, но и на здравето на мозъка“, подчертава Каплан. "Констатациите показват широки възможности за интервенции за подобряване на здравето на мозъка, дори при популации с високи нива на инфекции".

Справка: Journal of Gerontology: Biological Sciences dx.doi.org/10.1093/gerona/glab138

Източник: 

Tsimane Indigenous group's lifestyle may hold a key to slowing down aging, Jenesse Miller, University of Southern California

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !