Коронавирус: Как става тестването и как работи тестът?

Ваня Милева Последна промяна на 08 март 2020 в 08:44 22946 0

Кредит CNN

Скрийншот от видео.

Мислите, че може да сте заразени с коронавирус?

Ето какво да направите и как работи тестът.

Тъй като заразените хора могат да имат от тежка пневмония до пълна липса симптоми, единственият начин да се потвърди, че някой е заразен, е да се тества за вируса.

Ако подозирате, че сте заразен, настоящият официален съвет е да не ходите в болница или на лекар. Можете да заразите други хора, включително така необходимите здравни работници. Свържете се с личния лекар и следвайте съветите му. Министерството на здравеопазването призовава всеки, който смята, че е възможно да има симптомите на COVID-19, да потърси личния си лекар или се обади на специализираната телефонна линия 02/807 87 57.

Няколко държави, включително България, тестват само хора, които имат симптоми на COVID-19 и са били в близък контакт с някой, който е бил в район на огнище на COVID-19.

Тези критерии могат да доведат до пропускането на някои случаи, защото хората не винаги знаят дали, да речем, са били в контакт с потвърден случай. В България тестовете по желание на пациента не са безплатни, но в много страни, включително Великобритания тава е така.

Но ако тестването е само въз основа на симптомите, то тогава ще трябва да обхване прекалено много хора, като се има предвид, че COVID-19 има подобни  на много често срещани респираторни заболявания симптоми.

„Не съм сигурен какви други критерии би могло да се използват“, заяви Марк Уулхаус (Mark Woolhouse) от Университета в Единбург, Великобритания. „Симптомите са твърде неспецифични; в крайна сметка трябва да тестваме милиони хора".

Проучвания на хоспитализирани пациенти са установили, че около 83% до 98% от пациентите развиват треска, 76% до 82% развиват суха кашлица и 11% до 44% развиват умора или мускулни болки, според проучване на COVID -19 публикувано на 28 февруари в списание JAMA  Съобщават се и други симптоми, включително главоболие, болки в гърлото, коремна болка и диария, но значително по-рядко. 

Тестването включва вземане на проба с тампон от носа или гърлото и проби от храчки, ако кашляте. Може да се вземе и кръвен тест. Това може да се направи и у дома ви.

В лабораторията специалистите търсят генетични последователности, специфични за коронавируса. Тъй като геномът на вируса е изграден от РНК, това включва първо превръщането на РНК в ДНК. Някои лаборатории твърдят, че са разработили тестове, които могат да дадат резултати само за три часа, но обикновено е нужно повече време, за да се получат резултати.

Тези тестове не са напълно надеждни. „Един или повече отрицателни резултати не изключват възможността от инфекция с вируси на COVID-19“, се казва в насоките на СЗО относно лабораторните тестове.

Това може да се дължи на технически проблеми като например да не се съхраняват проби в хладилник, но това също има връзка с естеството на вирусните инфекции. Току-що заразен човек може все още да няма вируси в гърлото, докато някой в ​​късен етап може би също е без вируси в гърлото, а е възможно все още да има активна инфекция в други части на тялото.

Търсенето на генетични последователности също не може да идентифицира хората, които са били заразени и са напълно възстановени. Много лаборатории се опитват да разработят тестове за антителата, които нашата имунна система произвежда, за да се защити срещу коронавируса, които нашите тела продължават да правят дори след елиминирането на вируса.

Тестът за антитела може да разкрие много хора, получили леки инфекции, които остават незабелязани. Това би означавало, че смъртността може да е значително по-ниска от текущата оценка -  около 1 или 2 на сто.

И накрая, дори да мислите, че имате само настинка или грип, здравните специалисти често препоръчват, че е най-добре да се самоизолирате, ако можете. Намаляването на разпространението на други респираторни вируси ще съдейства за облекчаването на тежестта върху здравните услуги и ще улесни идентифицирането на хората, които имат COVID-19.

Източник: Coronavirus: How do I get tested and how does the test work?, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !