Край на пестицидите? Робот може да убива 100 000 плевели на час с лазер

Ваня Милева Последна промяна на 29 април 2021 в 06:41 9202 0

Кредит: Carbon Robotics

Могат ли лазерите да ни освободят от пестицидите?

Според компания Carbon Robotics те със сигурност могат.

Компанията наскоро представи ново поколение „автономен унищожител на плевели“, селскостопански робот с размер на трактор, който използва камери и лазери за унищожаване на плевели. И вече се продава.

Пестицидите се използват от фермерите, които се стремят да увеличат производството си и да освободят нивите си от нежелани плевели. Но широкото използване на пестициди ги превърна във все по-голям проблем, тъй като замърсяват почвата, водата, тревата и друга растителност. Те може да убиват плевелите, но също така са вредни за други организми като птици, риби и насекоми - понякога и за хората.

Ето защо много фермери сега се отказват от използването на пестициди и вместо това търсят алтернативни варианти, защото търсенето на непестицидни продукти нараства. Докато някои преминават към биопроизводство, други приемат нови технологични разработки. И тук се намесва Carbon Robotics със своите революционни роботи, оборудвани с лазери и камери.

„Изкуственият интелект и технологията за дълбоко обучение създават ефективност в различни индустрии и сме доволни да ги приложим в селското стопанство. Земеделските производители и други от световната верига за доставки на храни правят иновации повече от всякога, за да поддържат света сит “, заявява Пол Майкесел, главен изпълнителен директор на Carbon Robotics. „Нашата цел е да създадем инструменти за контрол и премахване на плевелите.“

Автономният унищожител на плевели безопасно и ефективно преминава през полетата със земеделски култури, за да идентифицира и премахне плевелите.

За разлика от други технологии за плевене, роботите използват мощни лазери за унищожаване на плевелите чрез топлинна енергия, без да нарушават почвата. Това позволява на фермерите да използват по-малко пестициди и да намалят разходите за премахване на нежеланите растения.

Земеделският робот по същество прилича на голям куб на колела. Докато се движи по редовете земеделски култури, 12-те му камери сканират земята. Бордовият компютър, с помощта на изкуствен интелект, идентифицира плевелите, а лазерите с въглероден диоксид след това идентифицират и убиват растенията. Той може да елиминира над 100 000 плевели на час и да плеви 15 до 20 декара посеви за един ден.

„Потенциалът на тези нови роботи е най-високият, който съм виждал при някоя технология като земеделски производител. Очаквам роботите да станат основни инструменти, защото ефективно се справят с някои от най-важните проблеми в земеделието, включително прекомерната употреба на химикали, ефективността на процесите и труда. Тези роботи могат да работят с различни култури“, заявява фермерът Джеймс Джонсън.

Що се отнася до Carbon Robotics, фермерите, които разполагат с тези роботи, вероятно ще получат значително увеличение на добива и качеството на реколтата. Липсата на хербициди и нарушаване на почвата проправя пътя за регенеративен подход, който води до здрави култури и по-високи добиви. Общите разходи също намаляват, тъй като роботите позволяват на фермерите да намалят разходите за ръчен труд и за влагане на материали като пестициди и торове.

Използването на новите роботи - унищожители на плевели представлява също и икономичен път към биологичното земеделие, твърди Carbon Robotics. Една от най-големите пречки пред биологичното земеделие е рентабилният контрол на плевелите. Земеделският робот предлага решение за борба с плевелите, което не изисква хербициди или увеличаване на ръчния труд, което помага на фермерите да създават чита продукция.

Засега Carbon Robotics продава своите селскостопански роботи директно на фермери, най-вече на западното крайбрежие на САЩ. Но тези роботи вече са разпродаден за 2021 г., като нови модели за вегетационния сезон 2022 скоро ще бъдат на разположение за предварителна поръчка. Компанията заявява, че трябва да се подобри допълнително от страна на софтуера, като предостави на фермерите по-голям достъп до данни и информация в реално време.

Източник: Goodbye, pesticides? This new robot can kill 100,000 weeds per hour using lasers, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !