01 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Кристиан Хюйгенс - теоретик и откривател - от часовник с махало до Титан, луната на Сатурн

| На този ден 14 април 43860
Портрет на Кристиан Хюйгенс. Бернард Уилант Снимка: Wikimedia Commons

Роденият на 14 април 1629 г. холандски физик и астроном Кристиан Хюйгенс е създател на вълновата теория на светлината, открива истинската форма на пръстените на Сатурн и има съществен принос в науката механика - изследването на въздействието на силите върху телата.

Повърхността на Титан, разкрита спектрометърът VIMS на космическия апарат Касини – Хюйгенс. Кредит: Wikimedia Commons

Вдъхновен от откритието на Галилей на четирите най-големи спътника на Юпитер през 1610 г. и неговите подобрения в технологията на телескопите, Кристиан Хюйгенс, с помощта на по-големия си брат Константин Хюйгенс-младши, започва да строи телескопи около 1650 г. и открива на 25 март 1655 г. първата наблюдавана луна, обикаляща около Сатурн с един от построените от тях телескопи. Това е шестата луна, откривана някога, след Луната на Земята и Галилеевите луни на Юпитер и по-късно е наречена Титан.

През 1656 г. той патентова първия часовник с махало, който разработва, за да даде възможност за точно измерване на времето, докато наблюдава небето.

През 1673 г. Хюйгенс публикува класическата си работа по механика "Часовниците с махало" ("Horologium oscillatorium, sive de motu pendulorum an horologia aptato demonstrationes geometrica"). Под това скромно име освен теорията за часовниците този труд съдържа много първокласни открития в областта на анализа и теоретичната механика. Хюйгенс представя там и квадратурите на множество ротационни повърхности и излага теорията си за центробежната сила при кръгово движение, което оказва влияние върху младия Нютон при формулирането на неговия Закон за гравитацията.

Кристиан Хюйгенс също изучава и рисува първите карти на Марс.

На 14 януари 2005г. космическа сонда на НАСА, кръстена на Хюйгенс, кацна на Титан.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.