04 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Лош музикален вкус? Виновно е възпитанието! (аудио/видео)

Ново проучване показва, че музикалните вкусове имат културен произход, а не са програмирани в мозъка

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 юли 2016 в 12:38 120261
Моцарт или Джорджано? Въпрос на възпитание.

В музиката, от класическа до поп, някои комбинации от ноти по принцип се считат по-приятни, по-"хармонични", отколкото други, които предизвикват у слушателите главоболие. 

Дали това предпочитание е някак програмирано в мозъците ни? Проучване на Масачузетския технологичен институт (MIT) и Университета Брандейс показва, че отговорът е не.

Десетилетия философи и музиковеди смятаха, че хармоничните съзвучия са хубави сами по себе си и да ги предпочитаме е естествено, защото така е програмирано в мозъците ни.

Но това може да не е съвсем вярно. Според новото изследване, публикувано в броя от 13 юли на Nature, нашите музикални предпочитания са такива, защото са традиционни за западната култура и тези предпочитания не са универсален феномен, а оформени от възпитанието.

За да направим разлика:

Хармоничен акорд: 

Дисонансен акорд: 

Професор Джош Макдермот (Josh McDermott) и Рикардо Годой (Ricardo Godoy), който ръководи изследването, пътуват до джунглите на Амазонка, за да намерят хора, които никога не са чували композиции, изградени по класическата музикална система. Учените са провели няколко експеримента в племето цимани (Tsimane),

Ето как пеят в племето цимани.

Изследователите искаха да разберат дали членовете на племето имат предпочитания към хармоничните интервали и дали ще ги дразнят дисхармоничните звуци. Те направили подобен експеримент с някои хора, живеещи в същата област, но не членове на племето, със жителите на Ла Пас (столицата на Боливия), както и американски музиканти и хора, които не се занимават с музика.


Професор Рикардо Годой провежда експеримента в село в боливийските тропически гори. Участниците са помолени да оценят колко са им приятни различни звуци, а Годой записва отговора им. Снимка: Alan Schultz

Резултатите са изключително красноречиви. "Членовете на племето цимани на практика не правят разлика", - коментира Макдермот пред MIT News. - В групата на музикантите, разликата е най-висока като музикантите предпочитат хармонията повече от немузикантите". В същото време индианците от племето цимани не разбира разликата между хармонични и нехармонични акорди и хармонията не им се струва с нещо по-добра от дисхармонията.

От това можем да заключим, че всъщност всички наши вкусове и музикални предпочитания се основават на културните ни традиции, без дълбока психологическа или неврологична основа.


vmv
Рейтинг : 12427
18.07 2016 в 17:28 1
+ 1
- 1
Напротив - програмирани са.
Само определени диапазони на мех.вълни "чуваме"- от генетично изградената смесена структура на власинките в ухото, резониращи със звуци (и костите на черепната кухина участват в резонанса и са "генетична" даденост). Отделно - точното им възпроизвеждане е талант... Чак после се учат наименованията... и Предпочитанията за музика са субективни - "харесва - не харесва", и уж няма общо с възможностите. Ама точно поради това, че им липсват вродени възможности ... са тръгнали да ги "възпитават" във вкус към към класиката.
Има и т-нар. "вълчи" звуци, които са дразнещи за чувствителни уши. Има и полу-тонове, на които не бива да се "свършва" музикален акорд - дразнещо е... Всичко е индивидуален резонанс.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.