03 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Маймунската мафия краде вещите ви, а след това ги дава срещу откуп (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 май 2017 в 12:43 101560
Снимка: Pinterest

Дългоопашатите макаци, живеещи в близост до индонезийски храм са измислили как да обират, а после да искат откуп от туристите.

Маймуните крадат ценности като очила, шапки, камери, а дори в един случай и пачка пари в брой от щанда на билети. След това изчакват храмовите служители, които да им предлагат храна, за да върнат незаконната плячка, разказва NewScientist

Въпреки, че това поведение е наблюдавано в продължение на години и в Индонезия, и в Индия, никога не е било изследвано научно в дивата природа. Фани Броткорн (Fany Brotcorne), приматолог в Университета на Лиеж, Белгия, и нейните колеги, решават да разберат как и защо се е разпространил този обичай сред популацията на маймуните.

Изследването им е публикувано в Primates

"Това е едно уникално поведение", разказва тя. Според изследователката това предполага, че е придобито поведение, а не вродена способност.

Броткорн проучва това поведение около храма Улувату в Бали, за да определи дали то е наистина култивирано, което би могло да ни помогне да разберем по-добре когнитивните способности на маймуните, а дори и човешката еволюция.

Грабеж и бартер

Тя прекара четири месеца наблюдавайки четири различни групи маймуни, които живеят в близост до храма. Двете групи, които прекарват повече време около туристите по-често ги ограбва и разменят вещите, което подкрепя идеята, че те са научили това поведение, докато гледат една от друга. Групи с повече млади мъжки, които са по-склонни към рисково поведение, също са проявявали по-често поведението в сравнение с други групи.

Въпреки, че това изследване се основава на само една малка извадка, Броткорн смята, че нейният екип дава първите предварителни доказателства, че поведението е култивирано, предавано от поколение на поколение.

След тези наблюдения, тя събира още доказателства - членовете на една пета група макаци, които се преместват в района около храма също са се научили, че могат да разменят крадени стоки за храна.

Криминални традиции

Броткорн отбелязва, че нейната работа може да помогне на учените да научат повече за психологията на приматите - как информацията се предава сред групите, доколко те разбират собствените си действия и как правят планове за бъдещето.

Тя дори може да помогне да се дадат отговори на въпросите за развитието на собствените ни познавателни способности.

"Бартерът и търговските умения не са добре познати сред животните. Те обикновено се определя като характерно самоб за хората", обяснява Броткорн.

Но това, което се наблюдава при макаците може да ни помогне да научим как това поведение би могло да възникне в еволюцията на човека.

via GIPHY

На въпроса дали самата Броткорн някога да ставала жертва на собствените си крадливи изследователски теми, тя отговаря:

"О, толкова много пъти", възкликва тя. "Маймуните винаги се опитват да ми откраднат шапката, писалката ми, дори и изследователските ми данни!"

Страница на статията : 0102
Видео към новината

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.