Марсоходът Perseverance на НАСА: Гледайте с нас старта на мисията (стрийм)

Епичното пътуване до Червената планета започва със старта от Флорида на 30 юли.

Ваня Милева Последна промяна на 29 юли 2020 в 14:03 18261 0

Кредит NASA

НАСА е готова да изпрати в четвъртък, 30 юли, своя пети марсоход и се надява Perseverance да даде окончателни отговори на въпроса за живота на Марс.

Американската космическа агенция ще предаде събитието на живо как роувърът с размер на автомобил ще излети от военновъздушната база Кейп Канаверал във Флорида с ракетата Atlas V на United Launch Alliance (ULA). Излъчването започва преди старта в 14:00 ч. българско време, а двучасовият прозорец се отваря в 14:50 ч.

Метеорологичните условия са приемливи за изстрелване и сега има 90% вероятност за благоприятно време за старта.

Стартът ще се предава на живо по NASA TV - можете да го гледате по-долу. Очаква се излъчването да започне в 14 ч. българско време.

Изминаха почти девет години, откакто НАСА изпрати на Марс предишния си роувър, Curiosity. 

Perseverance е най-модерният робот, който НАСА е изпращала на повърхността на Марс. След като се спусне в кратера Джезеро - район, в който някога е имало вода - марсоходът ще започне мисията си за търсене на признаци на древен микробен живот.

Роувърът няма да отиде сам. Той също така ще донесе на Червената планета експериментален хеликоптер, наречен Ingenuity.

Кредит: NASA/JPL-Caltech

Мисията на НАСА е един от няколкото старта към Марс в рамките на ограничен диапазон от възможности тази година, когато Червената планета е в благоприятно положение спрямо Земята. Пропускането на този прозорец означава чакане до 2022 г. за следващата възможност. Perseverance може потенциално да стартира до средата на август, ако се наложи.

Обединените арабски емирства успешно изпратиха сондата Hope на 19 юли, а Китай е готов да пусне собствена орбитална станция и роувър някъде този месец. И трите мисии са планирани да достигнат Марс през февруари 2021 година.

И двата марсохода - на САЩ и на Китай ще кацнат на все още неизследвани части на планетата, докато орбитърът на ОАЕ ще проследи промените в марсианската атмосфера.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !