Масивен сал от вулканична скала се носи към Австралия и това е добра новина (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 26 август 2019 в 12:47 4868 0

Кредит: NASA Earth Observatory/Joshua Stevens

Гигантски плаващ сал от вулканична скала, образуван от изригване на подводен вулкан в Тихия океан, бавно се движи към австралийското крайбрежие, носейки надеждата, че може да помогне за възстановяването на застрашения Голям бариерен риф.

Огромният сал от пемза - вулканична скала, която е достатъчно лека, за да плава по повърхността на водата - е с площ около 130 кв. км. Той се появи само преди няколко седмици, след подводно изригване на вулкан край Тонга.

Сателитните снимки за първи път разкриха гигантската формация на водната повърхност на 9 август. Сайтът Volcano Discovery съобщава, че е получил имейл на моряк на 7 август 2019 г. за облаци от дим на хоризонта в посока на вулкана Fonualei. Според бюлетин от Глобалната програма за вулканизъм (Global Volcanism Program - GVP) на Института Смитсониън, моряци са започнали да съобщават за сал от пемза на 9 август.

Но най-забележителните наблюдения идват от екипажа на австралийския катамаран ROAM, озовал се на мястото сред огромната маса плаващи скали, „напълно покриващи океанската повърхност“ и предостави подробен доклад във Facebook на 15 август. Моряците описват „гладки камъни с размер от стъклено топче до баскетболна топка, покрили изцяло водата наоколо“, както и миризма на сяра.

„Отломките се простираха докъдето можехме да видим на лунната светлина и със светлината на прожекторите си“.

Морякът Шанън Ленц публикува невероятни кадри от плаването си през скалния сал в YouTube:

„Плавахме през пемза 6–8 часа, като голяма част от времето водата не се виждаше“, пише Ленц.

"Това беше като оран през поле. Решихме, че пемзата е дебела поне 6 инча (15 см)".

Макар вулканичният феномен да представлява опасност за плаването за други плавателни съдове, учените са доволни от образуването на сала, особено след като пемзата се движи към източното крайбрежие на Австралия.

„Това е потенциален механизъм за възстановяване на Големия бариерен риф“, коментира геологът Скот Брайън (Scott Bryan) от Техническия университет в Куинсланд (QUT).

„Въз основа на минали събития, които сме изследвали през последните 20 години, салът от пемза ще доведе до нови здрави корали и други обитатели на рифа във Големия бариерен риф“.

Морякът от ROAM Майкъл Холт с образци от пемза (Sail Surf ROAM / Facebook)

Според Брайън и колегите му изследователи на QUT плаващата скална платформа се очаква да премине през Нова Каледония и Вануату и може да премине през районите на кораловите рифове в източното Коралово море.

Важното е, че това трябва да се случи приблизително по същото време, когато регионът преминава през основния си период на размножаване на коралите по-късно през годината, което би могло да превърне скалната пемза в плаваща екосистема.

"В момента пемзата е гола и безплодна, но през следващите няколко седмици ще започнат да се прилепват към нея организми", разказва Брайън.

"Той ще може да приеме корали и други организми, изграждащи рифовете, и след това да ги внесе в Големия бариерен риф. Всяко парче пемза е лодка. То е дом и превозно средство за морските организми, които се прикачват и пътуват през открития океан, за да стигнат до Австралия".

Докато пемзата и нейният полезен товар от водорасли, ракообразни, корали и други морски форми на живот притежават потенциала да помогнат частично да се възстанови органичната материя на Големия бариерен риф, други не са толкова толкова въодушевени.

"Рифове ще изчезнат, ако не се справим антропогенното затопляне", заяви в туит морският биолог Тери Хюз (Terry Hughes) от Университета Джеймс Кук  по отношение на медийното отразяване на пемзата.

"Кризата с кораловите рифове няма да бъде решена от роботи, пластмасови корали или аквариум - трябва да се справим с първопричините, особено с емисиите на парникови газове".

Източник: A Massive Raft of Volcanic Rock Is Floating Towards Australia, And That's Good News, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !