Мистериозни артефакти от кремък може да са част от погребален ритуал

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 юли 2020 в 00:56 9814 0

Кредит Kharaysin Archaeological Team

Откритие в Йордания артефакти от кремък.

Археолози откриват повече от 100 артефакта от кремък в селище от каменната епоха в Йордания, които може да са били човешки фигури, използвани в погребални ритуали. Изследването е публикувано в списание Antiquity.

От 2014 г. насам Хуан Хосе Ибаньес ( Juan José Ibáñez) от Института за изследване на човечеството в Испания и колегите му проучват селище в Йордания, наречено Карайсин. То е обитавано между 9 000 г. пр.н.е. и 7000 г. пр.н.е. По това време, хората, които са били преди ловци събирачи, започват да се занимават с уседнало земеделие. Карайсин е един от най-древните примери за селище, където хората строят къщи и живеят целогодишно в тях. 

Екипът изследва погребална зона, където откриват предметите от кремък, всички те с отличителна форма и две двойки издатини издялани от всяка страна.

Учените познават много добре инструментите, създавани в този период, но тези артефакти не приличат на никой от тях. Предметите изглежда не са били използвани като инструменти, тъй като няма и никаква следа от износване по тях. Затова предположението е, че са декоративни или символични. 

Когато член на екипа предполага, че това може би са човешки фигурки, повечето изследователи са скептични. Но оттогава учените започват да се убеждават, че е възможно да изобразяват хора, макар и доста грубо. Фигурките имат издялани части от страните, вероятно едните представляващи врата, а другите - талията.

Анализът на артефактите показва, че те са нарочно издялани от кемък. Кредит: Kharaysin Archaeological Team

Изглежда фигурите са издялани около 7 500 г. пр.н.е., около век след като изобразяването на хора става често срещано в ранните неолитни общества на Западна Азия. 

"Това е интригуваща хипотеза, но хората са много добри в това да откриват лица в природни обекти", обяснява Ейприл Ноуъл (April Nowell) от Университета на Канада. "Ако някой ви покаже снимка на "фигурите" без да знаете темата на проучването, по-вероятно ще кажете, че това е снимка на каменни инструменти".

Алисън Трип (Allison Tripp) от Колежа Чафи в Калифорния не е убедена дали фигурите представляват хора, но е сигурна, че са някаква форма на символна комуникация.

Според екипа не е случайно, че фигурите са открити в погребалната зона. По онова време телата са полагани в погребални ями и части от тях след това са били изравяни и погребвани отново на друго място.

Местоположението на фигурите при откритите седем погребения предполага, че са изсипани произволно, но на конкретни места. 

Събирайки всички тези доказателства заедно, учените предполагат, че вероятно фигурите са били част от погребален ритуал. Въпреки че точните детайли остават неясни, се предполага, че фигурите са служели за физическо изобразяване на починалия, за да се почетат предците на общността, практика, която е силно разпространена по онова време. Възможно е изобразяването на предците да представлява някаква форма на желание да се свържат и съветват с тях чрез тези ритуали.

Източници: New Scientist - Mysterious Stone Age flint artefacts may be crude sculptures of humans

IFLScience - A Neolithic "Artistic Revolution" May Have Been Sparked By A Gruesome Death Ritual

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !