28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Многобройни ледници на Марс се намират под дебел слой прах

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 април 2015 в 12:55 70410
Освен добре различимите полярни ледени шапки, Марс също има и пояси от ледници в средните географски ширини ( в синьо), както в южното и северното полукълбо. Илюстрация: NASA / Nanna Karlsson

Повърхността на Марс е покрита с огромни ледници, които са скрити под дебел слой прах и са недостъпни за наблюдение. Учени от университета в Копенхаген съобщават за наличието на ледници в средните ширини на Червената планета в статия в списание Geophysical Research Letters. За откритието разказва сайтът phys.org.

Изследователите забелязали очертанията на ледниците под слоеве прах на снимки, взети от различни спътници в орбита около Марс. Отдавна съществува спор дали ледът е от вода или въглероден диоксид.

Данните от апарата на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter решават този спор в полза на водата, а датските учени с помощта на компютърна симулация са изчисли плътността на леда и приликата му с ледниците на Земята.

"Ние разглеждахме радарни измервания в продължение на десет години, за да видим колко дебел е ледът и как се държи. Ледникът представлява, в края на краищата, огромен обем от лед и той се променя и приема форма, която ни говори за консистенцията му. После го сравнявахме с поведението на ледниците на Земята и успяхме да направим модел за потоците лед ", обяснява Нана Бйернхолт-Карлсон (Nanna Bjørnholt Karlsson) от Института Нилс Бор към Университета в Копенхаген.

Изображението от High Resolution Stereo Camera показва дебелият слой прах, покриващ ледниците, но радарните измервания показват, че има ледници от замръзнала вода под повърхността. Снимка: ESA / DLR / FU Berlin

Изследователският екип е успял за тези десет години да идентифицира хиляди ледникоподобни образувания на Червената планета. Ледниците са подредени в групи в средните ширини (30-50 °)  в северното и в южното полукълбо.

"Според нашите изчисления, марсианските ледници съдържат повече от 150 милиарда кубически метра лед. Ако се разпределят равномерно върху цялата повърхност на планетата, дебелината им ще е 1.1 м. По този начин, ледът от средните ширини, е важна част от хидроложките ресурси на Марс" - обяснява Нана Карлсон.

Въпреки ниското атмосферно налягане ледът на Марс не се е изпарил именно заради слоя прах.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.