Многобройни ледници на Марс се намират под дебел слой прах

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 април 2015 в 12:55 4822 0

Освен добре различимите полярни ледени шапки, Марс също има и пояси от ледници в средните географски ширини ( в синьо), както в южното и северното полукълбо. Илюстрация: NASA / Nanna Karlsson

Повърхността на Марс е покрита с огромни ледници, които са скрити под дебел слой прах и са недостъпни за наблюдение. Учени от университета в Копенхаген съобщават за наличието на ледници в средните ширини на Червената планета в статия в списание Geophysical Research Letters. За откритието разказва сайтът phys.org.

Изследователите забелязали очертанията на ледниците под слоеве прах на снимки, взети от различни спътници в орбита около Марс. Отдавна съществува спор дали ледът е от вода или въглероден диоксид.

Данните от апарата на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter решават този спор в полза на водата, а датските учени с помощта на компютърна симулация са изчисли плътността на леда и приликата му с ледниците на Земята.

"Ние разглеждахме радарни измервания в продължение на десет години, за да видим колко дебел е ледът и как се държи. Ледникът представлява, в края на краищата, огромен обем от лед и той се променя и приема форма, която ни говори за консистенцията му. После го сравнявахме с поведението на ледниците на Земята и успяхме да направим модел за потоците лед ", обяснява Нана Бйернхолт-Карлсон (Nanna Bjørnholt Karlsson) от Института Нилс Бор към Университета в Копенхаген.

Изображението от High Resolution Stereo Camera показва дебелият слой прах, покриващ ледниците, но радарните измервания показват, че има ледници от замръзнала вода под повърхността. Снимка: ESA / DLR / FU Berlin

Изследователският екип е успял за тези десет години да идентифицира хиляди ледникоподобни образувания на Червената планета. Ледниците са подредени в групи в средните ширини (30-50 °)  в северното и в южното полукълбо.

"Според нашите изчисления, марсианските ледници съдържат повече от 150 милиарда кубически метра лед. Ако се разпределят равномерно върху цялата повърхност на планетата, дебелината им ще е 1.1 м. По този начин, ледът от средните ширини, е важна част от хидроложките ресурси на Марс" - обяснява Нана Карлсон.

Въпреки ниското атмосферно налягане ледът на Марс не се е изпарил именно заради слоя прах.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !