Мога ли да ям сладолед, ако ме боли гърлото?

Ваня Милева Последна промяна на 28 юли 2021 в 00:05 10001 0

Кредит Pixabay

Една добра новина! Понякога сладоледът всъщност може да облекчи възпаленото гърло, но не трябва да забравяме, че не е лекарство, особено ако болката в гърлото е силна или ако е придружена от висока температура. 

Ако подозирате, че болките в гърлото са причинени от COVID-19, не забравяйте да спазвате всички препоръчани мерки за безопасност и незабавно се обадете на вашия лекар.

Тъй като повечето болки в гърлото са причинени от вирус и не изискват антибиотично лечение, домашните лекарства са важен фактор при лечението на фарингит или възпалено гърло. Студените храни като сладолед обикновено се препоръчват за успокояване и изтръпване на възпалено гърло, въпреки че някои видове сладолед могат да причинят дразнене.

Ето какво трябва да знаете за знаете за сладоледа, ако решите да го консумирате при възпалено гърло:

Млечните продукти не се препоръчват при настинки: факт или измислица?

Има широко разпространен мит, че млечните продукти като сладолед и мляко влошават симптомите на настинка, като увеличават храчките.

Въпреки че млякото може да направи слузта по-плътна, определено няма да увеличи произвеждането й. Ако сладоледът или млечният шейк подобрява състоянието ви, няма проблем да ги изполсвате.

За съжаление, сладоледът вероятно няма да излекува това, което ви боли - особено ако болката в гърлото ви е причинена от бактериално или вирусно заболяване.

Въпреки това, студените и кремообразни храни като сладолед могат да помогнат за облекчаване на болката. Ако други храни ви причиняват дискомфорт при преглъщане, няколко лъжици успокояващ замразен десерт осигуряват така необходимото облекчение (и калории).

Кредит: Pxfuel

Потенциални проблеми

Въпреки че може се насладите на сладолед, когато имате възпалено гърло, някои сладоледи могат да предизвикат дразнене на гърлото като например тези с ядки, бисквити или други добавки.

Ултра сладките сладоледени десерти, като тези с карамелен сироп, може да са по-дразнещи за възпалено гърло.

Ако имате непоносимост към лактоза или алергия към мляко, сладоледът не е добър избор за вас, но замразените десерти без млечни продукти като сорбе могат да постигнат същите резултати. В крайна сметка ще трябва сами да откриете кое облечава гърлото ви.

Кои храни за по-добри при възпалено гърло - горещите или студените храни?

И двете имат предимства.

Охладените храни и напитки понижават температурата на нервните окончания в гърлото, което намалява сигналите за болка, съобщава MedicalNewsToday. Те също могат да осигурят успокояващ ефект.

Междувременно топлите напитки са добри, защото насърчават слюноотделянето и помагат за смазването на гърлото. Съставки, като мед и лимон, които често се добавят към топлите чайове и напитки, осигуряват други лечебни ползи.

Просто се уверете, че напитката ви не е прекалено гореща - последното нещо, от което се нуждаете в момента, е изгаряне на гърлото.

Кредит: Pixabay

Предупреждения и предпазни мерки

Въпреки че замразените десерти могат да помогнат за облекчаването на болките в гърлото, не е зле да обсъдите употребата на сладолед с вашия лекар. 

Макар повечето болки в гърлото да са причинени от вирус, бактериите също могат да предизвикат силна болка в гърлото, а това изисква медицинска помощ. Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, ако болките в гърлото са придружени от температура, обрив, подути лимфни възли, възпалени сливици, гадене или повръщане или ако това продължи повече от 7 дни, консултирайте се с вашия лекар, за да изключите възможността да са попаднали стрептококи в гърлото ви - а захарта е чудесна храна за бактериите.

Добре е да посетите вашия лекар и ако имате повтарящи се болки в гърлото или пресипналост, която продължава повече от 2 седмици.

Източници: 

Can I Eat Ice Cream If I Have a Sore Throat?, Julie Hampton, livestrong

Is Ice Cream Good For a Sore Throat?, Corey Williams

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !