30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Може ли пушенето да ви подлуди?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 юли 2015 в 12:57 76091
Снимка: CDC/Debora Cartagena

Хората, страдащи от психози, е около три пъти по-вероятно да са пушачи, но според учените, констатацията има нужда от по-задълбочено проучване на въпроса.

Според изследване, публикувано в петък в The Lancet Psychiatry, ежедневната употреба на тютюн, освен, че причинява рак и инсулт, може да бъде да бъде също фактор за психични заболявания.

Връзката между пушенето и психоза е известна отдавна, но по-рано се смяташе, че пациентите с шизофрения често развиват пристрастяване към цигарите, защото използват цигарите като начин за облекчаване на стреса от това, да чуват гласове и виждат халюцинации.

Проучванията съдържат данни за близо 15 хиляди пушачи и 273 хиляди непушачи, някои от които са били диагностицирани с психотични заболявания като шизофрения.

Базирайки се на анализ на данни от 61 проучвания, проведени в целия свят между 1980 и 2014 г., екипът учени от Кралския колеж в Лондон е установил, че 57% от участниците в проучването с психози, вече са пушили към момента, когато са имали първия пристъп на заболяването. Вероятността от развитие на шизофрения е два пъти по-висока при хора, които пушат ежедневно, отколкото при непушачи.

"Хората с начални стадии на психоза е три пъти по-вероятно да са пушачи", се казва в изявление от Кралския колеж в Лондон, катедра психични изследвания. "Авторите установили, че ежедневните пушачи развиват психотични заболявания около година по-рано, отколкото непушачите. "

Учените казват, че тъй като при пациентите с шизофрения сред пушачите още означава, че не е просто фактът, че цигарите са начин за пушачи облекчаване на симптомите на шизофрения.

"Много е трудно да се установи причинна връзка между пушенето и шизофрения, предвид естеството на изследването. Но се надяваме то да послужи за стимул за нови изследвания и клинични изпитвания, които ще помогнат да получим ясни доказателства", - заяви сътрудник на Института по психиатрия, психология и неврологията Джеймс Маккаби.

Очевидно е, че по-голямата част от пушачите нямат шизофрения. Но употребата на тютюн, според учените, увеличава риска от развитие на болестта.

Шизофренията се диагностицира средно у един човек на 100. Сред пушачите, съотношението може да бъде две от 100, заявиха изследователите.


Поп Дръвчо 12.07 2015 в 12:50 1
+ 4
- 0
Вие виждали ли сте пушач на който са му свършили цигарите? Шизофренията ряпа да яде.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.