03 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Мравките са евтина и ефективна алтернатива на пестицидите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 септември 2015 в 13:40 43880
Oecophylla

Докато някои видове мравки могат да са вредни, мравките тъкачи от рода Oecophylla всъщност могат да са добро средство за борба с вредителите.

Според една научна публикация, тези мравки са най-добрият документиран пример за биологичен контрол в земеделието. Освен че ефикасно съперничат на пестицидите, те са и по-евтини.

Идеята тези червеникаво-кафяви мравки да се използват за борба с вредителите не е съвсем нова. Изданието "Science" припомня, че още преди около 1700 години китайски фермери са си купували въпросните мравки и са ги пускали в цитрусовите горички, за да ги предпазят от вредители. "Практика, отдавна забравена с изобретяването на химическите пестициди", отбелязва автора Елизабет Пенниси (Elizabeth Pennisi).

По-късно изследване от 2008 г. установило, че мравките тъкачи толкова ефективно изяждат и възпират вредителите, че нетната печалба се повишава със 71%. Хиляди фермери от Виетнам обърнали вниманието си към тези мравки, за да ги използват като помощник при отглеждането на кашу.

За да провери дали мравките могат да се използват като устойчив естествен пестицид, изследователят Йоаким Офенбърг (Joachim Offenberg) от датския университет "Aarhus University" проучил научната литература за мравките, в ролята им на агенти на т.нар. "интегриран контрол над вредителите".

Според най-новите заключения, мравките тъкачи могат да намалят вредителите и нанесените от тях пораженията, като по този начин увеличават добива на множество култури. Освен това няколко проучвания са установили, че мравките са по-рентабилни от синтетичните пестициди.

Не на последно място, мравките тъкачи не са единствените "квалифицирани" да се борят с вредителите. Те споделят тази полезна черта с още 13 000 вида мравки. Според изследвания те също имат способността да ограничават вредителите, плевелите и заболяванията по растенията в овощните градини, горите и фермите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.