Мравките се учат от грешките си, за да избягват капани и врагове

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 април 2020 в 00:27 3813 0

Кредит pixabay

Ново изследване, публикувано в списание Current Biology, открива как мравките и други насекоми успяват да избегнат заплахи като хищници и препятствия по конкретен маршрут, използвайки паметта си. Докато вече е известно, че те могат да използват следи от феромони, за да се ориентират, това е първият път, в който изследване показва, че мравките променят маршрута си, за да избегнат опасност. 

С над 12 500 познати вида в семейство Formicidae, мравките обикновено са много малки и живеят в колонии, които може да наброяват от няколко десетки до милиони членове. Те са известни с добрите си навигационни способности, използвайки комплексни следи от феромони, за да скицират околността и да намерят пътя си към дома. 

Новото проучване открива, че освен следите, мравките са способни да променят заучените си маршрути, основавайки се на информация, събрана в зрителната памет. Това адаптивно поведение им позволява да избегнат срещнати преди капани под формата на уловки или хищници.

Експериментът е проведен от екипа на експерта по поведение на животните Антоан Уистарш (Antoine Wystrach) от Университета на Тулуза, Франция и включва улавяне на пустинни мравки, препречвайки пътя им към дома с хлъзгав капан. За своето изследване учените използват два вида мравки - Melophorus bagoti от Австралия и Cataglyphis fortis от Сахара.

Първият път, когато нищо неподозиращите мравки се натъкват на капана, те падат в него, но успяват да излязат по мостче от клонки. Вторият път, когато мравките се изправят пред същия капан, те променят пътя си, така че да избегнат опасността. Някои от мравките спират, за да огледат, преди да поемат по безопасен маршрут около капана, което показва невероятна способност да коригират минали грешки, променяйки поведението си при втория път, когато ги срещат. Капацитета за промяна демонстрира механизъм за поправяне на грешки, основан на доказателствата, който много от нас все още не успяват да усвоят.

Учените предполагат, че това поведение за промяна на маршрута показва, че мравките са способни да преизчислят движенията си няколко секунди преди опасно събитие и да променят и вътрешната си карта в съответствие с това. Откритието, че мравките могат да свързват визуални доказателства с негативни преживявания, позволявайки им да запомнят опасни маршрути, ни дава повече яснота за сложните навигационни способности на тези животни.

Източник: IFLScience - Ants Can Learn From Their Mistakes To Avoid Traps And Predators

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !