НАСА отлага изстрелването си на Mars 2020 с два дена

Тази стъпка е предприета поради "проблем със замърсяването"

Ваня Милева Последна промяна на 27 юни 2020 в 00:00 9668 0

Името на марсохода на НАСА - Perseverance ("Упоритост") - е много подходящо. След като отложи старта си (17 юли) с три дни, агенцията вече го разсрочи за 22 юли поради „проблем със замърсяването“. Кредит: NASA / Christian Mangano.

НАСА забави изстрелването на Mars 2020 първоначално поради проблеми с наземното оборудване, а именно дефектен кран. Докато това се поправяше, инженерите също намериха проблеми, докато монтираха носа на ракетата Atlas V към тялото й (създавайки пространството, което се транспортира роувъра). Поради това изстрелването на Perserverence бе пренесено за 22 юли, съобщи НАСА.

Разстоянието между Земята и Марс не остава постоянно през цялото време. Те се движат около Слънцето с различна скорост и по различни орбити. Стартовият прозорец към Марс, периодът от време, когато е най-близо до Земята, е отворен до 11 август. Така че въпреки забавянето, от НАСА не се притесняват, че няма да са готови навреме.

„НАСА и United Launch Alliance [които са построили ракетата] сега се насочват към сряда, 22 юли, за стартиране на мисията Mars 2020 поради забавяне на обработката, възникнало по време на дейностите по капсулиране на космическия кораб“, пише агенцията. „Необходимо бе допълнително време, за да се разреши проблемът със замърсяването“

НАСА добавя, че „космическият кораб и ракетата-носител са в изправност“ и успешно извършва тест за зареждане с гориво в понеделник.

Директорът на старта Омар Баез (Omar Baez) заяви на пресконференция, че „има много време пред нас и ние не се притесняваме за това“. Той обяснява, че са възможни по-нататъшни неуспехи от „не толкова перфектните дни“, но екипът все още е готов за старта. Възможно е дори да бъде възможно да се разшири стартовия прозорец до 15 август, добавя Баез.

Кредит: NASA.

Планира се Perseverance да кацне на Марс на 18 февруари 2021 г. Целта му е кратерът Джезеро, кратер с ширина 49 км, за който се смята, че е съдържал течна вода в някакъв момент в миналото. Там марсоходът ще търси признаци от древен живот и ще вземе проби, които ще бъдат извлечени при по-късна мисия. Една от най-важните му задачи е да тества MOXIE - система, която създава кислород от марсианската атмосфера, която е богата на въглероден диоксид.

Конструкцията на Perseverance до голяма степен се основава на роувъра Curiosity, последният марсоход, който кацна на Марс. Той е по-тежък, носи по-малко инструменти, но също така е снабден с ядрен източник на енергия - който трябва да поддържа роувъра работоспособен дълго време .

Местата за кацане на Марс на НАСА.
Кредит: NASA/JPL-Caltech.

Perseverance е първият марсоход, който ще донесе там летателен апарат: Ingenuity (Находчивост), първият хеликоптер, изпратен в космоса. Малкият дрон първоначално ще направи три пробни излитания в марсианската атмосфера, въпреки че може да направи повече, ако всичко върви добре.

Да се надяваме, че НАСА ще се справи с проблемите за този стартов прозорец. Ако не - ще трябва да изчакаме още 26 месеца, за да могат двете планети отново да се сближат.

Източник:

Mars 2020 Mission Now Targeted for July 22 Launch, NASA, Kennedy Space Center

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !