На 1 октомври е основан Националният парк Йосемити в САЩ

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 октомври 2022 в 00:00 6985 0

Един от водопадите в Националния парк Йосемити.

Кредит Pixabay

Един от водопадите в Националния парк Йосемити.

На 1 октомври 1890 г. Конгреса на САЩ основава Националния парк Йосемити.

Кампанията е водена от природозащитника Джон Мюър (John Muir (1838-1914)) и колегите му и официалният документ, подписан от Президента Бенджамин Харисън, дава път на любители на планините, къмпинга и дивата природа.

Местното американско население са основните жители на долината Йосемити в планинската верига Сиера Невада докато треската за злато през 1849 г. не изпраща хиляди златотърсачи и заселници в региона. Това води до големи разрушения на екосистемата в долината и през 1864. Президентът Ейбрахъм Линкълн обявява долината Йосемити и гигантските секвои в окръг Марипоса за федерална земя дадена на Калифорния за резерват. Това е първият акт, с който щатско правителство полага основите на концепцията за създаване на национални паркове. Първият американски национален парк е Йелоустоун, основан през 1872 г.

През 1889 г. Джон Мюър открива, че големи поляни около долината Йосемити, които са извън правителствената защита, са нападнати и разрушени от отглеждането на домашни овце. Мюър и Робърт Ъндърууд Джонсън (Robert Underwood Johnson), също природозащитник и влиятелен издател на списание, лобират за статута на национален парк на долината. На 1 октомври следващата година Конгреса отделя над 1 500 квадратни мили земя, която става третият национален парк на САЩ - Националния парк Йосемити. През 1906 г. стопанисваните от щата долина на Йосемити и окръг Марипоса преминават под федерална юрисдикция към останалата част на парка. 

Красотата на Йосемити е увековечена от черно-белите фотографии на Ансел Адамс (1902-1984), който в част от живота си живее в парка и прекарва години в това да го фотографира. Днес повече от 3 милиона души годишно посещават парка и неговите забележителности като високият 740 м водопад Йосемити, един от най-високите водопади на света, каменната формацип Ел Капитан - най-големият гранитен монолит в САЩ и гигантските секвои в Марипоса.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !