На 10 юли 1985 г., агенти на френските тайни служби потопяват кораба "Rainbow Warrior" на "Грийнпийс"

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 юли 2022 в 00:00 13361 0

Кредит Грийнпийс

Необитаемият атол Муруроа в Южния Пасифик през 1966 г. става площадка на френските ядрени опити. Това предизвика протести в целия свят. И през 1985 г., организацията "Грийнпийс" предприема експедиция към Муруроа с кораб, наречен "Rainbow Warrior", т.е., "воин на дъгата".

На 10 юли 1985 г. агенти на френските тайни служби Direction générale de la sécurité extérieure (DGSE) потопяват кораба, акостирал в пристанище Оукланд в Нова Зеландия. Фотографът Фернандо Перейра, който е бил на борда на кораба, се удавя.

Франция първоначално отрича отговорността. Френското посолство в Уелингтън твърди в изявление, че "френското правителство не се разправя със своите опоненти с такива методи". 

Крайбрежието на атола Муруроа, декември 2005. Снимка:wikimedia

Но двама френски агенти са били заловени и обвинен в палеж, заговор за извършване на палеж, вандализъм и убийство. Акцията на протеста наистина не се осъществява, но когато истината излиза наяве, се разразява грандиозен политически скандал, който завършва с оставката на френския министър на отбраната Шарл Ерну (Charles Hernu). 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !