18 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На днешната дата е роден „бащата на минералогията“ Георгиус Агрикола

| На този ден 24 март 9910
Кредит: Wikimedia Commons

Роденият на 24 март 1494 г. немски минералог и учен, известен като „бащата на минералогията“, Георгиус Агрикола, е сред първите, изградили природна наука от наблюденията си и независимо от теориите на древните философи.

Всъщност на този ден в саксонския град Глаухау е роден Георг Бауер. Фамилията си, което на немски означава „земеделец“, впоследствие превежда на латински и става известен като Георгиус Агрикола.

Подобно на всички средновековни учени, той се отличава с широта на образованието и интересите си -  учи филология в Лайпциг и медицина в Болоня и Падуа, започва да се интересува от минералогия като изучава болестите на миньорите.

Неговият принос в минната геология и металургия, минералогия, структурна геология и палеонтология формира основа за по-нататъшно систематично изучаване на Земята и нейните скали, минерали и вкаменелости.

Най-важната му работа De Re Metallica, върху която работи повече от двадесет години и е публикувана година след смъртта му, обобщава всички практически знания, придобити от саксонските миньори. Първоначално публикувана през 1556 г. , това е първата книга за минното дело, основана на теренни изследвания и наблюдения - това, което днес се нарича „научен подход“.

Това е първата книга, която предлага подробни технически чертежи, за да илюстрира различните специализирани техники на много клонове на минното дело, и първата, която предоставя реалистична история на минното дело от древността до средата на XVI век. В продължение на почти 200 години книгата на Агрикола остава единствената авторитетна творба в тази област и днес се е превърнала в една от най-уважаваните научни класики за всички времена. 

Между другото Агрикола е измислил думата "петрол" („скално масло“). 


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.