На пет диви лъвици им е пораснала грива и се държат като мъжки

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 септември 2016 в 13:00 13984 0

Кредит Simon Dures

"Този Цар Лъв (на снимката горе) е кралица. И тя не е единствената", съобщава New Scientist.

На 5 лъвици в Ботсвана е пораснала грива и показват подобно на мъжкото поведение - издават рев, маркират територии и други "мъжки" неща.

Случаи, при които да се появи грива на лъвица, са известни на биолозите и преди, но подобни събития настъпват рядко и не са документирани. Сега Джефри Гилфилин (Geoffrey Gilfillan) от Университета в Съсекс, Великобритания и колегите му са идентифицирали пет лъвици с грива в резервата Moremi Game в Окаванго в Ботсвана.

Наблюденията са описани в статия, публикувана в African Journal of Ecology.

В частност една от тях, SaF05, има по-голям размер от другите женски, издава рев и маркира територии.

Според изследователите тези промени вероятно се дължат на повишено ниво на тестостерон в кръвта на лъвиците. При лъвовете тестостеронът има пряко влияние върху развитието на гривите. Кастрирани мъжки, например, губят способността си да произвеждат тестостерон и бързо губят своята грива.

През 2011 година лъвица на име Ема от Национални зоологически градини на Южна Африка развива грива. Тестовете показват високи нива на тестостерон, поради проблем в яйчниците й, след като са отстранени, тя отново става типична лъвица.

Идеята, че тестостеронът е замесен и при лъвиците от Ботсвана е подкрепена и от наблюдения на техния репродуктивен успех, обяснява Катлийн Александър (Kathleen Alexander) от Virginia Tech в Блекбърг.

"Някои от гривестите лъвици са наблюдавани да се чифтосват, но никоя от тях не е забременяла, което предполага, че са безплодни, известно следствие на високите нива на андрогени като тестостерон при женските", поясни тя. "Поведенческите промени показват, че това вероятно е случаят".

Снимка: Jessica Vitale

"Като се има предвид, че всички пет известни самки с грива идват от региона Окаванго, трябва да има някаква генетична компонента в тази популация, която е в основата на това явление", предполага Люк Хънтър (Luke Hunter), президент на Световната организация за опазване на дивите котки Panthera.

"Не мисля, че трябва да се безпокоим", заяви Хънтър. "Въпреки че женските са очевидно безплодни, те могат да изкарат дълъг здравословен живот. А от гледна точка на опазването на вида, няма нищо, което да ни кара да мислим, че някога ще стане нещо повече от рядко местно явление".

Възможно ли е маскулинизацията на самките да е от полза за прайда, когато става въпрос за конкуренция с други прайдове? Това изглежда е възможно.

Гилфилин разказва, че веднъж е видял SaF05 да сваля зебра. "Съседният прайд открадна зебрата от SaF05, но в замяна SaF05 уби две от техните малки." Такова поведение се среща рядко при женските, но често при мъжките.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !