18 септември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На привършване ли са литиевите резерви?

В соленото езеро на Уюни, Боливия, се намира един от най-големите залежи на литий в света.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 септември 2015 в 08:43 66890

Енергийният обрат трябва не само да сложи край на масивното бълване на парникови газове, но и да направи голяма част от европейските държави независими от вноса на нефт и газ. Суровината за природно чистите технологии обаче също трябва да се внася. Такъв пример е литият. Все още не е ясно дали високите нужди ще могат да бъдат покрити в бъдеще.

Ясно е, че използването на лития няма как да бъде заобиколено. Той е най-лекият елемент, който запазва твърдото си състояние при стайна температура и под действие на атмосферното налягане. За сравнение – водата е приблизително 2 пъти по-тежка от него. Поради тази причина, литият е изключително подходящ за направата на батерии, при които е необходимо избягването на всеки излишен грам тегло. Днешните литиево-йонни батерии могат да съхраняват двойно повече количество енергия в сравнение с оловните батерии със същата маса. Така, с нарастващото търсене на свръхмощни батерии, нуждите от литий през следващите години бързо ще нараснат.

Производството му поглъща огромни количества вода

Днес около две трети от общия добив се пада на Чили, която заедно с Боливия разполага с над две трети от ресурсите в световен мащаб. Впрочем в Чили добивът вече е достигнал екологичната си граница - подобно на добива на морска сол, при производството на литий огромни количества морска вода, в която елементът е наличен като компонент, се изпомпват и пренасочват към огромни басейни, където водата се изпарява и остава литиев карбонат. Изпомпаните подпочвени води, които и без това не достигат в пустинния регион на 2500 м. надморска височина, отлитат в атмосферата.

Внедряване в собствено производство

В Боливия ситуацията е по-различна. Страната има стотици години опит в добива на природни ресурси, през които колониалните сили са експлоатирали природните богатства на страната. Бедната страна иска да си спести тази съдба за в бъдеще и цели минимум 60% от създаване на стойността да се извършва на територията на страната – включително последващото производство на батерии и електромобили.

До момента обаче все още почти не са се намерили предприятия, които да са готови на големи инвестиции при тези условия, поради което Боливия със своите ограничени средства първо се пробва със собствени сили в добива и преработката на суровини. Едва в края на май фирма от провинция Тюрингия съобщи, че е получила възложение за изграждане на инсталация за добив.

Спешно търсене на нови находища

Ивън Южна Америка също има залежи на литий: В Северна Америка, Китай и Австралия находищата вече се експлоатират, в Германия и Австрия това предстои в скоро време. Количествата на литий в тези залежи впрочем са далеч под количествата в Андите. Освен това често литият е дълбоко разположен в земните недра, примесен с пегматит, т.е. като част от втвърдена магма.

Със сигурност през следващите десетилетия ще бъдат открити нови находища, методите за добив ще станат по-ефективни и по-изгодни, а рециклирането на старите батерии ще помогне за повишаване печалбата от добива. Развитието в нивата на цената на лития, която днес е два пъти по-висока от преди 5 години, също ще ускори тази тенденция. Не е ясно обаче, дали ще има на разположение достатъчно литий на разумни цени – и дали с развитие на електромобилността обществото ни няма да се впусне от една суровинна зависимост в друга.

Етикети:литий

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.