На "щедрия вторник" да подкрепим спасяването на едни от най-древните животни на Земята

Геа Челониа Последна промяна на 30 ноември 2021 в 12:16 9593 0

Кредит Pixnio

Днес е Щедрият вторник, ден в който празнуваме благотворителността. Това е глобално движение, създадено в противовес на Черния петък и манията за свръхпазаруване. Всеки може да подкрепи значима кауза, да дари труд, време, да помогне на човек в нужда.

Много организации разчитат на този ден да достигнат до сърцата на милиони дарители.

Днес на фокус е Фондация „Геа Челониа” - малка организация и по тази причина трудно забележима сред морето от много други, която обаче има значима мисия в опазването на природното ни богатство.

Фондацията е насочила усилията си да опази едни от най-древните животни на планетата - сухоземните костенурки. Съвременници на динозаврите, днес те изчезват с бързи темпове и отговорността за това е до голяма степен наша. За да им помогне да оцелеят, фондацията създава спасителен център за костенурки и вече 14 години приема болни и ранени костенурки от цялата страна, лекува ги и ги освобождава в природата.

Досега има зад гърба си над 6000 костенурки, преминали през успешно лечение и върнати в природата. Освен стотиците освободени пациенти годишно, около 200 бебета-костенурки, излюпени в центъра също намират своя път към природата. Центърът за костенурки се намира в несебърското село Баня, на километри от Иракли.

През лятото освен че приема посетители, провежда и детски лагери. Туризмът е сред основните източници за издръжка на костенурките-пациенти, наред с финансирането по проекти и даренията. Повечето от костенурките, които постъпват са жертви по пътищата, ранени от селскостопански машини, оцеляли при пожари, но има и немалко попаднали в плен при хора. Такива костенурки често можем да срещнем и в населени места по градинки и паркове, след като са пуснати „на свобода” или избягали от нечий двор.

Най-малките обитатели на Центъра в с. Баня. Кредит: Фондация „Геа Челониа”

С какво са уникални костенурките?

Сред дивия животински свят, те са развили уникални приспособления за оцеляване. Корубата им е всъщност скелетната конструкция, но за разлика от останалите гръбначни животни, тя е външна и пази добре важните органи под нея. Костенурките разчитат изцяло на нея да ги защитава. Затова не бягат, а се крият в черупката при всяка възникнала опасност.

Костенурките са рекордьори по дълголетие. По-дребните видове на планетата обичайно имат продължителност на живота колкото човешката – 70-80 години, а по-едрите са столетници. Най-старата известна е алдабренската гигантска костенурка, умряла в зоопарк в Калкута на 220 години. В момента най-възрастен е Джонатан – сейшелска гигантска костенурка, родена през 1832 г.

Посещение в Центъра. Кредит: Фондация „Геа Челониа”

Като всички влечуги, тялото на костенурките няма собствена температура. Те са силно зависими от температурата на околната среда, затова се срещат само в топлите до умерените климатични пояси. България е един от най-северните ареали на разпространението на шипоопашатата и шипобедрената костенурки.

За да преживеят зимата, те хибернират – спят зимен сън, който продължава до 6 месеца. Този период на дълъг покой увеличава продължителността им на живот. Сред най-удивителните способности на костенурките е тази да издържат отрицателните температури по време на зимен сън. Различните видове използват два механизма.

Единият е че костенурките могат да толерират образуването на ледени кристали в кръвта и телесните течности. След размразяване на кристалите, животните не могат да оживеят, но не и костенурките.

Вторият механизъм е, че някои видове костенурки могат да произвеждат специални клетки, които не позволяват образуване на ледени кристали, т.е. те имат ефект на антифриз. Кой от двата механизма използват двата вида костенурки, живеещи в България е слабо проучено. Едно е сигурно – животните имат нужда от покой през зимата. Те забавят метаболизма и дишането си и всяко по-рязко затопляне през зимата им причинява загуба на енергия.

Пострадали костенурки, които се възстановяват в Центъра в с. Баня. Кредит: Фондация „Геа Челониа”

Защо костенурките имат нужда от помощта ни?

Костенурките са много издържливи, дълголетни и спокойни, но и най-бързо изчезващата група животни след приматите. Само през последното десетилетие са изчезнали 7 вида. Днес съществуват 356 вида костенурки и почти всички са световно застрашени. От тях 4 са българските представители и са вписани в Червената книга.

Със своя благ нрав, липса на агресия и механизми за бягство, костенурките стават лесна жертва на човешката обич. Почти всеки познава някой, който си отглежда сухоземна костенурка като домашен любимец. Но така костенурките биват обричани на нещастен живот в плен и липса на възможност да се възпроизвеждат. А в техния случай това е от изключителна важност, защото съзряването им е бавно (14 години) и само 4 от хиляда новоизлюпени малки ще достигнат до зряла възраст.

Проблемите, пред които са изправени днес са свързани неизменно с хората – местообитанията на костенурки се унищожават при разораване на терени за селскостопански площи, при изсичане на гори, при жилищно и туристическо строителство. Самите костенурки са обект на бракониерство и търговия за домашни любимци, като атракция в заведения и хотели.

Освобождаване на излекуваните пациенти. Кредит: Фондация „Геа Челониа”

Един пациент получава първа помощ. Кредит: Фондация „Геа Челониа”

Как можете да им помогнете?

Без човешка помощ те не могат да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени, популациите им намаляват прогресивно и в много райони изчезват. За да оцелеят, можете да подкрепите Фондация „Геа Челониа”, чиято мисия е да ги съхрани за идните поколения. В центъра за костенурки са създадени благоприятни условия за хибернация, в които най-силните и здрави от тях се заравят самостоятелно. Много от животните обаче са с пресни рани и фрактури и подлежат на лечение и през зимата.

В центъра нямат специализирано помещение, в което да оперират и настаняват костенурките, а използват жилищно пространство, което животните делят с хората. Екипът на центъра – Ива Лаловска и Иво Иванчев имат нужда от финансова подкрепа за да изградят лечебница, която ще функционира едновременно като спешно отделение, манипилационна, рахабилитационна и място за настаняване през зимния сезон. Така всака година десетки костенурки ще могат да получат подходящи усовия докато бъдат лекувани и готови да се върнат обратно сред природата.

Изберете кампанията на Фондация „Геа Челониа”. Подари топла черупка и я подкрепете. Дарете тук (https://platformata.bg/bg/kauzi/1388:5177-2021-11-19-13-07-21/details/campaign.html), спасете костенурка!

Кредит: Фондация „Геа Челониа”

Кредит: Фондация „Геа Челониа”

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !