Най-екстремната вълна-убиец в историята бе потвърдена в Северния Тихи океан (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 14 февруари 2022 в 10:20 9508 0

Въпреки че обикновено се описва като цунами, известната вълна от Хокусай е по-вероятно пример за голяма вълна-убиец.

През ноември 2020 г. се издига вълна-убиец, повдигайки самотна шамандура край бреговете на Британска Колумбия, Канада, на височина 17,6 метра.

Сега вече е потвърдена като най-екстремната вълна-убиец, регистрирана някога.

Смята се, че такова изключително събитие се случва само веднъж на всеки 1300 години. И ако не беше шамандурата, може би никога нямаше да разберем, че се е случила.

В продължение на векове вълните-убийци са се смятали за морски фолклор. Едва през 1995 г. този мит стана факт. В първия ден на новата година, почти 26-метрова вълна внезапно удря платформа за нефтени сондажи на около 160 километра от бреговете на Норвегия. 

По това време норвежката вълна, наречена вълна на Драупнер, противоречи на всички предишни модели.

Снимка на голяма вълна, приближаваща се към търговски кораб в Бискайския залив. Около 1940-те години. Кредит: Wikimedia Commons

Оттогава са регистрирани още десетки вълни-убийци (някои дори в езера) и макар тази, която се появява близо до Юклюлет, остров Ванкувър, не е най-високата, относителният й размер в сравнение с вълните около нея е безпрецедентен.

Учените определят като вълна-убиец всяка вълна, надвишаваща два пъти височината на вълните около нея. Вълната на Драупнер например е  била висока 25,6 метра, а съседите й са били само 12 метра.

За сравнение, вълната Юклюлет е била почти три пъти по-голяма от своите съседи.

„Пропорционално, вълната Юклюлет вероятно е най-екстремната вълна, регистрирана някога“, разказва физикът Йоханес Гемрих (Johannes Gemmrich) от Университета на Виктория.

„Само няколко вълни-убийци в открито море са наблюдавани директно и нищо от този мащаб.“

Днес изследователите все още се опитват да разберат как се образуват вълните-убийци, за да могат по-добре да предвиждат кога ще възникнат. Това включва измерване на вълни-убийци в реално време, както и пускане на модели.

От години теорията за вълните-убийци е доминирана от две идеи. Първата твърди, че простото добавяне на независими морски вълни може да обясни вълните-убийци. Втората твърди, че издигането им е резултат от сложни взаимодействия.

  1. Линейно събиране: Групи от независими вълни се движат с различни скорости. Понякога много върхове на вълните ще се припокриват, създавайки вълна-убиец.
  2. Нелинейно фокусиране: Вълните могат да взаимодействат една с друга, пренасяйки енергия помежду си. Тези взаимодействия могат да създадат вълна-убиец.

Двете идеи за образуването на вълните-убийци. Кредит: Lucy Reading-Ikkanda/Quanta Magazine

Шамандурата, която прихваща вълната Юклюлет, е поставена в морето заедно с десетки други от изследователски институт, наречен MarineLabs, в опит да научи повече за опасностите в открито море.

Дори когато вълните се появяват далеч от брега, те също могат да унищожат вятърни паркове или нефтени платформи. Ако са достатъчно големи, могат дори да изложат на риск живота на плажуващи.

За щастие нито вълната Юклюлет, нито Драупнер са причинили сериозни щети или са отнели животи, но други вълни-убийци с право са заслужили името си.

Някои кораби, изчезнали през 70-те години на миналия век например, сега се смятат за потопени от внезапно издигнали се вълни. Останалите плаващи отломки изглеждат като дело на огромна вълна.

За съжаление, скорошно проучване прогнозира, че височините на вълните в северната част на Тихия океан ще се увеличат с изменението на климата, което предполага, че вълната Юклюлет може да не задържи рекорда си много дълго.

Справка: Gemmrich, J., Cicon, L. Generation mechanism and prediction of an observed extreme rogue wave. Sci Rep 12, 1718 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-05671-4

Източник: The Most Extreme 'Rogue Wave' on Record Was Just Confirmed in The North Pacific, CARLY CASSELLA, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !