Най-големият и най-студеният регион в Русия гори отново. Тази година пожарите идват рано (видео)

Дори деца участват в противопожарни бригади в някои райони на Якутия.

Ваня Милева Последна промяна на 15 юни 2021 в 00:01 4770 0

Якутия, най-студеният и най-големият руски регион, засегнат от пожари през пролетта и началото на лятото. Кредит: The Siberian Times

Броят на горските пожари в района Нюрбински в северозападната Якутия нарасва много бързо поради дълго продължилото горещо, ветровито и сухо време. В района е обявено извънредно положение с призиви за допълнителна помощ, местните хора имат нужда както от доброволци, така и от оборудване. 

Жителите на поне две села са евакуирани, тъй като горските пожари са се приближили твърде близо до домовете им.

The Siberian Times съобщава, че две момчета на 13 и 15 години са забелязани да работят на границата на горския пожар, заплашващ родното им село Йнахсит. Местните власти са се опитвали да отрекат, че участват тийнейджъри, но по-късно признават, че родителите им са позволилиа да работят заедно с пожарникарите и доброволците.

В началото на лятото на 2021 г. огнен ад от горски пожари в Якутия, най-студеният регион на Русия. Кредит: The Siberian Times

Федералното министерство на природата на Русия обвинява властите на републиката, че снижават статистическите данни за горските пожари  между десет и двадесет пъти.

„Република Якутия твърди, че пожарите в района Нюрбински са изгорили 1057 хектара, докато нашите данни показват, че те са над 20 000 хектара“, се казва в изявление на Министерството на природата. 

Видеоклипове от район Нюрбински показват, че "местните жители безпомощно се опитват да спрат от земята огньовете, обхванали върховете н дърветата, след което се оттеглят пред мощната стена от огневи кули".

В началото на лятото на 2021 г. горски пожари ад в Якутия, най-студеният регион на Русия

В началото на лятото на 2021 г. горски пожари ад в Якутия, най-студеният регион на Русия

В началото на лятото на 2021 г. горски пожари ад в Якутия, най-студеният регион на Русия

Горските пожари бушуват в северозападна Якутия, като първите пожари са регистрирани още в началото на май 2021 г.. Кредит: The Siberian Times

Няколко десетки пожарникари и самолети амфибия Be-200 са изпратени от района на Хабаровск, за да помогнат в борбата с пожарите в Якутия, най-студеният населен регион в света, който е разположен зад Северния полярен кръг.

Повече от 4 километра подземен оптичен телекомуникационен кабел се е разтопил заради горските пожари в съседен на Нюрбински район. 

Аварийният екип не успява да поправи кабела, тъй като на мястото все още бушуват горски пожари, така че някои ученици полагат изпитите си в края на годината със слаба резервна интернет връзка. 

опустошителни щети върху дивата природа до началото на лятото на 2021 г. горски пожари в Якутия

Опустошителни щети върху дивата природа от горските пожари през лятото на 2021 г. в Якутия. Снимка: Ykt.top

Предупреждението за евакуация бе издадено от републиканското министерство на извънредните ситуации, призовавайки няколко селища да бъдат готови или да се борят с пожара, или да избягат.

Първите горски пожари в Арктика са регистрирани в Якутия северно от Среднеколимск на река Колима в началото на юни, месец по-рано от миналата година. 

В началото на май горските пожари са забелязани извън Оймякон, най-студеното постоянно населено място в света. 

Близо 70% от всички руски пожари през миналата година са били в Якутия, съобщава Министерството на природата, с над шест милиона хектара гори и полета, изгорени през 2020 г.

Продължителният и много интензивен сезон на горските пожари миналата година породи омагьосан кръг - тлеещите пластове торф горят дори през най-студените зимни дни - за да се възроди пожарът отново, след като снегът се стопи. 

Вестник Siberian Times припомня, че торфът продължава да тлее през дъждовната и студена есен и дори при зимни температури от -50 ° С в североизточна Якутия. 

Източник: Russia’s largest and coldest region is on fire - again, and this year wildfires strike early, The Siberian Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !