Най-големите риби в морето са момичета (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 17 септември 2020 в 09:07 6385 0

Кредит Pikist

Без съмнение китовите акули са огромни. Но кои е по-големи - женските или мъжките?

Анализът на данните от десетгодишно проучване на емблематичната риба, публикуван в сряда в списание Frontiers in Marine Science, установи, че мъжките китови акули растат бързо, преди да се изравнят със средната дължина за възрастни от около осем или девет метра.

Женските китови акули растат по-бавно, но в крайна сметка изпреварват мъжките, достигайки средна дължина за възрастни около 14 метра.

Биологът и ихтиолог д-р Марк Микан (Mark Meekan) от Австралийския институт по океанология, който ръководи изследването, заяви, че има съобщения за китови акули с дължина от около 18 метра.

„Това са истински гиганти с размерите на градски автобус. Но въпреки размера си, те растат много, много бавно: само около 20-30 см годишно".

Именно поради бавния темп на растеж е било необходимо за целта на изследването екипът да проследи в продължение на 11 сезона между 2009 и 2019 г. 54 екземпляра в региона на рифа Нингалоо в Западна Австралия.

Изследователите постоянно записват и сравняват жизнените им показатели на гигантските риби. Това става възможно чрез уникалния „пръстов отпечатък“ от петна върху всяка китова акула, който може да се използва за идентифициране на отделните риби.

Съавторът д-р Брет Тейлър разказва, че екипът е записал над 1000 измервания на китови акули с помощта на стерео-видео камери.

"Това са основно две камери, разположени върху рамка. Работи по същия начин, както нашите очи - така че може да се да калибрират двата видеозаписа и да се получи много точно измерване на акулата", обяснява той.

Д-р Мийкън заяви, че това е първото доказателство, че мъжките и женските китови акули растат по различен начин.

За женските е огромно предимство големият размер, коментира изследователят. По време на цялото проучване е документирана една бременна китова акула, а тя може да роди до 300 малки.

„Това е забележително количество, повечето акули имат само между две и 12 малки. Така че тези гигантски женски вероятно стават големи поради необходимостта да носят много малки", отбелязва д-р Микан.

Китовите акули са морската емблема на Западна Австралия, но са определени като застрашени през 2016 г. заради  целенасочен риболов и сблъсъци с кораби.

Д-р Микън заяви, че откритието има огромни последици за опазването на тези красиви гиганти.

Китова акула (Rhincodon typus), най-големият вид риба в света. Кредит: Andre Rereuka / AIMS

„Едно много бавно растящо животно, на което са необходими 30 години или повече, за да достигне полова зрялост, има голяма вероятност да умре, преди да може да се размножи“, обяснява Микан.

Справка:,: Mark G. Meekan et al, Asymptotic Growth of Whale Sharks Suggests Sex-Specific Life-History Strategies, Frontiers in Marine Science (2020). DOI: 10.3389/fmars.2020.575683

Източник: Biggest fish in the sea are girls, Frontiers

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !