Най-изолираният архипелаг ще стане един от най-големите резервати на дивата природа в света (видео)

Районът на Тристан да Куня е дом на 85% от застрашените северни гребенести пингвини, 11 вида китове и делфини и повечето от субантарктическите тюлени

Ваня Милева Последна промяна на 17 ноември 2020 в 00:06 3041 0

Кредит the atlas of marine protected areas

Нов проект, описан в списание PNAS, ще превърне най-отдалечения населен остров в света в един от най-големите резервати на дивата природа на планетата.

Тристан да Куня, верига от острови в южната част на Атлантическия океан с 245 постоянни жители, ще създаде защитена зона от 678 247 квадратни километра. 

Новосъздадената защитена зона ще бъде приблизително 6 пъти по-голяма от България, забранявайки всякаква ловна и риболовна дейност. Тристан да Куня има дълга история на защита на уникалната си среда и тази промяна ще превърне жителите на острова в пазители на най-голямата защитена зона в Атлантическия океан.

Проектът се създава като част от мащабно партньорство между правителството на Обединеното кралство, благотворителната фондация Becht Family, Blue Nature Alliance, Кралското общество за защита на птиците, National Geographic Pristine Seas, заедно с Фондация Blue Marine, Фондация Wyss, Kaltroco, Фондация Дон Кихот II, Британската организация за проучване на Антарктика, Университета в Плимут и Природонаучния музей в Лондон.

Всеки от тях се ангажира с проекта, който ще защити до голяма степен непокътнатата дива природа в Тристан да Куня, убежище за албатроси, пингвини, китове, акули и тюлени.

Кредит: Tristan Blue Belt

Резерватът ще бъде включен в програмата "Синия пояс".

Решението, взето от правителството на Тристан да Куня, задморска територия на Обединеното кралство, ще допринесе за целта на Великобритания да защити 30% от световния океан до 2030 г. Тристан да Куня е идеален архипелаг за такава защитена зона, тъй като се намира на 2 400 километра от най-близката суша.

Този севереен гребенест пингвини Eudyptes (chrysocome) chrysocome е един от редките видове, населяващи островите. Кредит: Рixy

Субантарктически космати тюлени и северни пингвини на скали на остров Найтингейл от архипелага. Кредит: Tristan da Cunha Government & Tristan da Cunha Association

Тристан да Куня, както се вижда от остров Найтингейл (от атлантически жълтонос албатрос!). Кредит: Tristan da Cunha Government & Tristan da Cunha Association

Резерватът ще бъде четвъртата по големина защитена зона на планетата. Акредитацията ще спре за неопределено време всяка риболовна или минна дейност на цялата територия.

Източник: Massive Remote Island To Become One Of The World's Biggest Wildlife Sanctuaries, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !